IS roept noodtoestand uit in 'hoofdstad' Raqqa

ap
De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de noodtoestand uitgeroepen in Raqqa, hun "hoofdstad" in Syrië. Dat hebben nieuwsberichten gesuggereerd. Militaire functionarissen in de Verenigde Staten gaan ervan uit dat IS vreest voor een offensief van verschillende milities.

Volgens de Amerikanen is IS bang belegerd te worden door rebellen van Syrische Democratische Krachten (SDF), een alliantie van Syrische Koerden en Arabische milities. "We weten dat deze vijand zich bedreigd voelt, en terecht", aldus woordvoerder Steve Warren. Volgens Warren is het onduidelijk wat IS nu precies met de noodtoestand bedoelt. 

Naar verluidt verspreidt de terreurgroep strijders over de stad en probeert zij potentiële doelwitten van luchtaanvallen te beschermen. De terreurgroep zou onder meer zijn begonnen met het afdekken van militaire voertuigen. Voorraden zouden worden verstopt in ondergrondse bunkers. Vorige maand berichtte Newsweek al dat IS in Raqqa doeken boven de straten hangt zodat drones geen zicht hebben op wat zich afspeelt in de stad.

IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi zou zich in Raqqa bevinden.
ap IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi zou zich in Raqqa bevinden.

De door de VS geleide coalitie hoopt dat drones beter zicht krijgen op de posities van de IS-strijders als die zich de komende dagen verplaatsen. Tegen nieuwszender CNN heeft een medewerker van het Pentagon gezegd dat niet uitgesloten wordt dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich in Raqqa bevindt. Er wordt ook rekening mee gehouden dat de IS-leider zich ergens anders schuilhoudt. "Baghdadi blijft extreem voorzichtig over zijn persoonlijke veiligheid", aldus het Pentagon.

De Syrische stad Raqqa is door IS uitgeroepen tot hoofdstad van 'het kalifaat'. Informatie uit de stad laat zich moeilijk verifiëren. Raqqa is ook een van de belangrijkste doelwitten van Amerikaanse bombardementen.