IS maakt zeker 31 doden bij aanslag in Jemen

Zelfmoordaanslagen zijn schering en inslag in Jemen.
AFP Zelfmoordaanslagen zijn schering en inslag in Jemen.
Bij een zelfmoordaanslag opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn vandaag in de Jemenitische stad Mukalla minstens 31 politierekruten omgekomen en 62 anderen verwond. De slachtoffers hadden zich voor een kazerne verzameld om er zich in te schrijven voor een opleiding tot agent. De politiechef van Hadramut, generaal Mubarak al-Ubthani, ontsnapte aan die aanslag, maar raakte licht gewond bij een nieuwe aanslag kort daarna voor zijn kantoor. Zes lijfwachten van de generaal lieten daarbij het leven.

Mukalla was tot voor enkele weken in handen van AQAP, al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, en wordt momenteel gecontroleerd door troepen van de afgezette regering die samenwerken met de door Saoedi-Arabië geleide "coalitie". Donderdag waren bij een eveneens door IS opgeëiste aanval in Mukalla reeds zeven doden gevallen.

IS en al-Qaida hebben in Jemen gebruik gemaakt van het machtsvacuüm ontstaan na de burgeroorlog tussen de sjiitische Houthi's enerzijds en aanhangers van de afgezette president Abed Rabbo Mansur Hadi, die gesteund wordt door Saoedi-Arabië.