IS-leider van de Iraakse provincie al-Anbar gedood bij luchtaanval

kos
De leider van de terreurorganisatie Islamitische Staat voor de Iraakse provincie al-Anbar, Abou Wahib, is vrijdag gedood bij een luchtaanval van de coalitie die wordt geleid door de Verenigde Staten. Dat deelde woordvoerder Peter Cook van het Pentagon mee.

"We beschouwen hem als een belangrijke figuur binnen IS", zei Cook tijdens een persmoment op het Pentagon. Abou Wahib was een gewezen lid van al-Qaida in Irak en verscheen op executiebeelden van IS, aldus Cook.

Hij werd gedood in zijn wagen samen met drie andere jihadisten. Al-Anbar is een provincie van cruciaal belang in de strijd tegen de jihadisten. De overwegend soennitische provincie bevindt zich in het westen van Irak. IS controleert er nog grote gebieden, ondanks het tegenoffensief van de Iraakse troepen en de coalitie. Nadat eind 2015 Ramadi werd heroverd, namen de Iraakse troepen half april ook de stad Hit in. Maar de terreurorganisatie heeft nog altijd de stad Falluja in handen, op 50 kilometer van Bagdad, en de jihadisten voeren nog regelmatig aanvallen uit op burgers en veiligheidstroepen in zones die onder regeringscontrole staan.