IS-leider noemt Belg als gesneuveld kopstuk

rv
Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurorganisatie Islamitische Staat, is te zien op videobeelden die door Al-Furqan, het persagentschap van IS, gedeeld werden op de app Telegram. Het is van juli 2014 geleden dat al-Baghdadi op videobeelden te zien was. Vorige zomer publiceerde IS wel nog een speech van de leider. In de nieuwe toespraak noemt al-Baghdadi een Belg als één van de gesneuvelde kopstukken van de terreurgroep. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De achttien minuten durende video toont al-Baghdadi en anderen in een informeel gesprek. De IS-leider noemt een Belg als één van de recent gesneuvelde kopstukken van de terreurgroep. ‘Abu Yasir Al-Belgiki’ zou daar een leidende functie hebben gehad in het departement voor media. Dat is de tak die alle propaganda verspreidt. “Het feit dat de IS-leider hem bij naam noemt, betekent dat hij een belangrijk figuur is geweest”, zegt terreurexpert Pieter Van Ostaeyen aan Belga. 

De Belg is intussen gesneuveld. Waar, hoe en wanneer dat gebeurde, kan Van Ostaeyen niet zeggen. “Mogelijk gaat het om een student uit Antwerpen die opgeklommen is in het mediadepartement van IS. Maar ik kan het niet hard maken”. Het feit dat in de video de nederlaag bij Baghuz vermeld wordt, betekent volgens Van Ostaeyen dat het om een relatief recente opname gaat. 

Einde Baghouz

De gezichten van de andere aanwezigen werden geblurd. De leider zegt dat de strijd in de Syrische stad Baghouz voorbij is. Dat geeft aan dat het gesprek vrij recent werd gefilmd. Op 23 maart werd de stad immers bevrijd uit de handen van IS. Volgens een grafiek aan het begin van de video dateren de beelden van begin april. “De strijd om Baghouz is voorbij. Maar hij toonde wel de wreedheid, brutaliteit en slechte bedoelingen van de christenen tegenover de moslimgemeenschap aan”, aldus de IS-leider.

Al-Baghdadi bedreigde de “kruisvaarders” uit het Westen met een “uitputtingsslag” en verklaarde voorts: “Jullie moeten weten dat de jihad tot de Dag des Oordeels loopt. De vastberadenheid van de IS-aanhangers in de strijd om Baghouz heeft aangetoond dat ze een strijd van lange adem aankunnen. Ook kaartte hij de overwinning aan van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de verkiezingen in begin april en de omverwerping van de langdurige heersers Abdelaziz Bouteflika in Algerije en Omar al-Bashir in Soedan. Die zullen enkel plaats ruimen voor nog hardere en meer meedogenloze despoten.

Sri Lanka

In de video prijst al-Baghdadi de aanslagplegers van Sri Lanka en noemt hij hun daden wraak voor Baghouz. Dat meldt Rita Katz, directeur van SITE Intelligence Group, op Twitter. De organisatie monitort de online activiteiten van jihadistische groeperingen en blank-nationalisten.  Al-Baghdadi’s woorden zijn te horen in combinatie met beelden van de aanslag en de terroristen in Sri Lanka. Mogelijk werd deze audio dus pas na het gesprek toegevoegd.

De IS-leider is ook positief over Abu Walid al-Sahrawi, leider van IS in de Sahara-regio en uitte zijn lof over de man en zijn aanvallen op Franse strijdkrachten en hun bondgenoten.

Wraak

Al-Baghdadi zegt in het gesprek ook dat zijn organisatie wraak zal nemen voor de militanten die vermoord en opgesloten werden. Islamitische Staat heeft al 92 operaties uitgevoerd in acht laden “uit wraak voor hun broeders in Shaam”, een benaming voor de regio van de Levant. De grootste uitdaging waar IS vandaag voor staat, is echter het verlies van leden, stelt hij.

Volgens Katz is het niet alleen bijzonder zorgwekkend dat al-Baghdadi, de zogenaamde kalief van IS, nog steeds in leven is, maar ook “dat hij in staat is om weer voor zijn achterban te verschijnen en zijn ‘ons-versus-de wereld-boodschap te bevestigen” na alle vooruitgang die werd geboekt in de strijd tegen Islamitische Staat.

25 miljoen dollar

Omdat er van al-Baghdadi zo weinig opnames en tekenen van leven voorhanden zijn, wordt hij ook vaak “de onzichtbare sjeik” genoemd. Hij was laatst te zien in een opname van juli 2014. Daarin wordt hij getoond tijdens een vrijdaggebed in een moskee in de Noord-Iraakse stad Mosoel, die kort daarvoor door de extremisten werd overrompeld. Toen had IS ook het kalifaat uitgeroepen en al-Baghdadi tot leider verklaard.

Al geruime tijd wordt gespeculeerd waar de 47-jarige IS-leider zich ophoudt. In het verleden werden wel vaker meldingen gemaakt dat hij bij aanvallen gedood of werd verwond. Met een door de VS uitgeloofde premie van 25 miljoen dollar (rond de 22 miljoen euro) is al-Baghdadi een van de meest gezochte terroristen van de wereld. De anti-IS-coalitie heeft naar eigen zeggen geen enkele aanwijzing waar de IS-leider zou kunnen zijn.
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sobek Wessels

  Er bestaan Snipers die iemand van op 2km kunnen uitschakelen , hoe is het dan nog mogelijk dat zulke zotten blijven rondlopen , net als de vele dictators in de wereld ?? Omdat Landen als de VS , Israel , Rusland , China dit toe laten en zelfs zulke Organisatie's als Al Qaida , IS creëren om andere landen te destabiliseren !

 • Jan Baroen

  Waarom beelden van een persagentschap van IS overnemen en de wereld insturen? Geen aandacht aan besteden, gewoon doodzwijgen en negeren.

 • Pierre Verpoorten

  De leider van International Satan heeft gesproken.

 • Inez Rombouts

  De laatste zin is er teveel aan .

 • Luc Cuypers

  Onlangs had ik gelezen : "Het laatste bolwerk van IS vernietigd" …..??