IS in Syrië volledig van de kaart geveegd, zegt Rusland

President Vladimir Poetin maakte van het goede nieuws gebruik bij zijn aankondiging, volgend jaar een gooi naar een nieuwe ambtstermijn als president te doen.
AFP President Vladimir Poetin maakte van het goede nieuws gebruik bij zijn aankondiging, volgend jaar een gooi naar een nieuwe ambtstermijn als president te doen.
Rusland heeft naar eigen zeggen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Syrië volledig gewonnen. In Syrië "is momenteel geen enkele plaats of district meer dat door IS wordt gecontroleerd", zo riep vice-legerstafchef Sergej Roedskoj vandaag in het Kremlin het 'mission accomplished' uit. Eenzelfde victoriekreet had gisteren Roedskoj's baas Valeri Gerasimov geuit.

President Vladimir Poetin maakte van het goede nieuws gebruik bij zijn aankondiging, volgend jaar een gooi naar een nieuwe ambtstermijn als president te doen. Een van de beloftes van zijn verkiezingscampagne is een terugtrekking van alle Russische troepen uit Syrië. Rusland gaat wel twee militaire basissen in het land behouden.

Volgens Roedskoj heeft het Syrische regeringsleger de voorbije dagen met Russische steun verscheidene dorpen langs de oever van de Eufraat, in Oost-Syrië, veroverd. Zelfs de anti-Assadsite Sohr stelde dat IS nog amper drie procent van het gebied in handen heeft.

Het Pentagon, daarentegen, heeft zo zijn twijfels. De door de VS geleide internationale coalitie gaat voort met haar strijd tegen IS, luidde het bij het VS-ministerie van Defensie. Zonder IS-aanwezigheid zou de aanwezigheid van coalitietroepen in Syrië overigens geen officiële reden meer hebben.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Voet

  De goede samenwerking tussen Poetin en Trump werpt dus zijn vruchten af. Dit verdient alle lof. Ik zou zeggen doe zo voort ondanks de Amerikaanse roddelpers.

 • zeki altin

  Putin is een man van woord ...geen vals leugenaar als de amerikaan

 • Michaël Van Gansbeke

  Daarmee heeft Rusland de VS en co feitelijk verslagen want IS was het imperiale Amerikaanse proxy leger. Getuigen genoeg dat ze IS bewapenden en beschermden. Waar de 4000 IS luitjes die ze lieten vertrekken uit Raqqa nu verblijven is niet geweten. Op weg naar Europa waarschijnlijk.

 • Housen Mrabet

  mooi gedaan en met veel lof dank u

 • george patrick martou

  met onze beste dank President Poetin, zeer goed werk maar blijf toch voorzichtig want de usa is er nog aanwezig ??