IS eist aanslag Nice op: "Dader is soldaat van IS die gehoor heeft gegeven aan onze oproep"

Islamitische Staat heeft de bloedige aanslag van donderdag in Nice opgeëist. Het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging, berichtte zaterdag namelijk dat de aanslag werd uitgevoerd door "een IS-soldaat". "De uitvoerder van de dodelijke operatie in Nice, was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de aanslag uit als reactie op oproepen om inwoners te treffen van staten die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS", bericht Amaq.

Bij de aanslag, waarbij een vrachtwagen over een afstand van 2 kilometer inreed op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, vielen donderdagavond minstens 84 doden en raakten zeker 200 mensen gewond. De dader, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, was een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde. Hij werd doodgeschoten door de politie.
    
Het was lange tijd onduidelijk of de dader een geradicaliseerde moslim was. De Franse eerste minister Manuel Valls zei vrijdagavond nog dat de dader van de aanslag in Nice "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen, maar later op de avond kon minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve die link niet bevestigen.

Eerder op vrijdag zei de procureur van Parijs, François Molins, tijdens een persconferentie dat Bouhlel niet als geradicaliseerd gekend was bij de inlichtingendiensten, maar wel bij het gerecht voor enkele kleinere misdrijven. Zo werd hij in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke straf, voor zware agressie na een verkeersongeval.

Ook de vader van Bouhlel gaf aan dat zijn zoon "geen enkele link met religie" had. "Hij bad niet, hij vastte niet, hij dronk alcohol en nam zelfs drugs", klinkt het.