IS doodt Chinese en Noorse gijzelaar

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad en Fan Jinghui
Twitter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad en Fan Jinghui
Fan Jinghui en Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, de Chinese en Noorse gijzelaars van IS, zijn vermoedelijk door Islamitische Staat gedood. In het blad van de terreurorganisatie, Dabiq, zijn woensdag foto's te zien van de mannen onder het kopje 'geëxecuteerd'. De echtheid van de afbeeldingen is niet geverifieerd. Het blad geeft geen verdere informatie over hoe, wanneer en waar de mannen zijn gedood.

De Chinese autoriteiten bevestigden vanmorgen dat de Chinese gegijzelde omkwam.  De terreurorganisatie zei echter niet waar of wanneer Fan Jinghui (50) een freelance consultant, werd ontvoerd en gevangen gehouden. "De Chinese regering veroordeelt deze onmenselijke brutaliteit. De criminelen moeten worden berecht", verklaarde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Hong Lei. Volgens de man is het land "ontzettend geschokt". Jinghui zou ,,wreed vermoord'' zijn. China eist dat de verantwoordelijken voor de executies hard worden aangepakt en dat het recht zegeviert.

Volgens het Chinese staatspersbureau is ook een Noorse gijzelaar, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), gedood. De Noorse premier Erna Solberg maakte op een persconferentie in Oslo de naam van het Noorse slachtoffer bekend. De man is volgens het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken hoogstwaarschijnlijk vermoord. "We veroordelen deze moord", aldus Solberg die samen met de regering op zoek is naar verdere verificatie.

De ontvoering van de twee werd in september bekendgemaakt door IS. De terreurorganisatie eiste toen losgeld.