IS claimt elk uur drie mensen te doden

AP
IS beweert 14.836 vijandige strijders te hebben uitgeschakeld en 392 zelfmoordmissies te hebben uitgevoerd tijdens de afgelopen zes maanden in Syrië en Irak. Dat betekent niet minder dan drie doden per uur.

De zeer gedetailleerde cijfers, die niet kunnen geverifieerd worden, staan zwart op wit in de meest recente uitgave van het wekelijkse  IS-propagandablad al-Naba. Het gaat om de periode van oktober 2015 tot april 2016.

De hoge dodentol is verbijsterend, al valt het uiteraard niet uit te sluiten dat de terreurorganisatie de cijfers overdrijft om de eigen efficiëntie en verwezenlijkingen in de verf te zetten.

In Syrië zou IS 4.817 vijandige militanten waaronder soldaten van het Syrische leger en Koerdische rebellen hebben omgebracht. 150 zelfmoordoperaties werden uitgevoerd en 322 voertuigen vernield.

In Irak is de impact van het bloedbad nog groter. Daar beweert de terreurorganisatie 7.507 militanten te hebben gedood en 242 zelfmoordmissies te hebben volbracht.

al-Naba

Het IS-magazine publiceerde ook een infografiek om de cijfers in de verf te zetten. Indien de statistieken waarheidsgetrouw zijn, dan betekent dit dat de jihadi's 83 mensen per dag ombrengen of 3,4 per uur.

Elke dag vinden er gemiddeld twee zelfmoordmissies plaats. Volgens Vocativ bereikten de zelfmoordaanslagen een recordhoogte in maart met 112 aanvallen, vier keer meer dan de 27 zelfmoordacties in september.

De terreurgroep gaf geen cijfers vrij over de dodentol in gebieden buiten Irak en Syrië zoals Libië, Egypte, Afghanistan, Jemen en andere regio's.