IS claimt aanslag New York, maar levert geen bewijs

Mensen komen samen voor een wake om de slachtoffers van de aanslag in New York te herdenken.
AFP Mensen komen samen voor een wake om de slachtoffers van de aanslag in New York te herdenken.
Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van dinsdag in New York opgeëist. De terreurbeweging leverde in haar wekelijkse nieuwsbrief echter geen bewijs voor de claim, zegt SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie gespecialiseerd in de monitoring van terreurpropaganda.

"Een van de soldaten van Islamitische Staat heeft kruisvaarders aangevallen in een straat in New York", staat volgens SITE in het artikel, waarmee de terreurgroep verwijst naar Sayfullo Saipov, een Oezbeek die in 2010 in de Verenigde Staten aankwam en volgens de New Yorkse politie "namens IS" handelde.

"Bij de gratie van Allah, zorgde de operatie voor angst in het Amerika van de kruisvaarders door hen te dwingen de veiligheidsmaatregelen te verhogen en de regels voor immigranten in Amerika te versterken", zo gaat het verder.

Bij de kleine vrachtwagen waarmee Saipov acht mensen doodde in New York vonden speurders een geschreven boodschap waarin hij trouw zweert aan Islamitische Staat. De 29-jarige dader vroeg ook een vlag van IS op te hangen in zijn ziekenhuiskamer.

Volgens de politie volgde hij ook nauwgezet de "instructies" voor het plegen van aanslagen op, die IS via sociale netwerken verspreidt. 

Doodstraf

Volgens de justitiële commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is de dader de Verenigde Staten binnengekomen op een zogenaamd diversiteitsvisum uit Oezbekistan in 2010. Commissievoorzitter Bob Goodlatte heeft gevraagd het programma voor deze visa te beëindigen.

President Donald Trump liet tijdens een kabinetsvergadering op het Witte Huis weten dit programma inderdaad te willen beëindigen. Daarnaast zei Trump dat de aanslagpleger de doodstraf zou moeten krijgen, wat hem op kritiek van mensenrechtenorganisaties kwam te staan.

Bij de aanslag in het zuidwesten van Manhattan werden acht mensen gedood toen een truck inreed op voorbijgangers. Elf mensen raakten gewond.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilles Standaert

  Of hoe politieke correctheid geen grenzen kent.

 • willy platteau

  kruisvaarders ! onnozelaars ! jullie leven nog in het stenen tijdperk

 • Erik Wijmeersch

  Dader had en Isis vlag bij in de auto. Maar voor de rest geen bewijs dat dit iets met Isis of islam te maken heeft.

 • Pol Gesmol

  IS bestaat helemaal niet, althans stelt het niet zoveel voor. Als je alle aanslagen moet gaan opeisen om je naambekendheid te behouden, dan is het zoals reclame, het begint afgezaagd te worden en geen mens kijkt er nog naar om. Binnenkort komen we in de fase dat de mens deze beweging zal beginnen afstoten, en zal het bestaan snel ophouden.

 • Put Pol

  Die hebben nog nooit een bewijs geleverd.