IS blaast antieke tempel op in Palmyra

Jihadisten van IS hebben een antieke tempel verwoest in de stad Palmyra, in het Oosten van Syrië. Het zou gaan om de Tempel van Baal-shamin, zo melden Syrische activisten. Het bericht werd bevestigd door de Syrische autoriteiten.

Die tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de bestbewaarde gebouwen in de historische stad. Volgens het Syrische directoraat-generaal van Antiquiteiten en Musea werd de tempel vandaag met de grond gelijk gemaakt. Bij die explosie zou ook de nabijgelegen zuilengalerij - erg bekend bij toeristen - beschadigd zijn.

De terreurorganisatie "heeft vandaag een grote hoeveelheid explosieven in de tempel van Baal-Shamin geplaatst en die vervolgens laten ontploffen. Het bouwwerk is grotendeels verwoest", zo zegt Maamoun Abdulkarim, die aan het hoofd staat van het directoraat-generaal. "De cella (de centrale ruimte voor het godenbeeld, nvdr.) werd vernietigd en de zuilen errond zijn ingestort", klinkt het voorts. "Onze somberste voorspellingen zijn helaas uitgekomen."

De ruim 2000 jaar oude stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. IS veroverde Palmyra in mei. Toen werd al gevreesd dat de terreurgroep waardevolle overblijfselen uit de oudheid zou vernielen, net zoals de moslimextremisten al deden in Irak.

Onlangs werd eveneens bekend dat IS een archeoloog in de antieke stad heeft onthoofd. Zijn lichaam werd aan een zuil op het centrale plein van de oude stad gehangen. De 82-jarige Khaled Asaad zat al een maand gevangen bij de extremistische moslimbeweging. Asaad werkte ruim vijftig jaar in Palmyra en publiceerde daarover in verschillende internationale tijdschriften.

Vrijdag doken er beelden van IS op waarop te zien was dat het Mar Elian-klooster in de stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers.

Het zou gaan om de deels gerestaureerde Tempel van Baal-Shamin.
THINKSTOCK Het zou gaan om de deels gerestaureerde Tempel van Baal-Shamin.
AP