IS bedreigt bondgenoten Frankrijk in nieuwe video

Screenshot
Islamitische Staat (IS) heeft vandaag via een video opnieuw gedreigd met aanslagen op landen die luchtaanvallen uitvoeren op Syrië. Landen die daaraan meedoen, zullen hetzelfde lot ondergaan als Frankrijk, luidt de boodschap, die uitdrukkelijk over aanslagen in Washington spreekt.

"We hernieuwen onze oproep aan de moslims in Europa, in het ongelovige Westen en overal, de kruisvaarders in hun thuisland of waar ze ook zijn, aan te vallen", zei een woordvoerder in een zowat elf minuten durende film, die maandag via de sociale media op het internet werd verspreid.

De video legt de nadruk op Washington. "We zeggen tegen de staten die deelnemen aan de kruistochtencampagnes dat er, werkelijk waar, een dag komt dat we zullen toeslaan in het centrum van Washington, net als in het centrum van Parijs. Zo Allah het wil", klinkt het in de video.

De echtheid van de video is nog niet bevestigd. Hij lijkt wel op eerdere publicaties van IS. Op het eind werden enkele fragmenten van de verklaring ingevoegd, waarmee de extremisten zaterdag de reeks aanslagen in Parijs hadden opgeëist.

De boodschap spreekt niet over Irak, waar IS vandaan komt. Een aantal landen uit de internationale coalitie tegen IS zoals Nederland en Groot-Brittannië, bombarderen Syrië niet, maar Irak wel. Frankrijk is recentelijk begonnen met luchtaanvallen op Syrië.