Informatie van gevangen genomen IS-luitenant cruciaal voor traceren al-Baghdadi

Aboe Bakr al-Baghdadi in 2014.
afp Aboe Bakr al-Baghdadi in 2014.
In hun lange zoektocht naar Aboe Bakr al-Baghdadi forceerden de Iraakse veiligheidsdiensten in februari 2018 eindelijk een doorbraak toen Ismael al-Ethawi, een van de vijf luitenanten van de gezochte IS-leider, hen informatie gaf over hoe de terroristenleider zo vaak wist te ontsnappen. Dat meldt Reuters op basis van twee functionarissen die voor de Iraakse inlichtingendienst werken.

“Ethawi gaf waardevolle informatie die de het Iraakse team hielp om de ontbrekende stukjes van de puzzel over zijn bewegingen en zijn verblijfplaatsen in te kunnen vullen”, klinkt het. Zo bleek onder andere dat Baghdadi soms - om te voorkomen dat zijn gesprekken opgepikt zouden worden -  achterin busjes volgepakt met groenten kriskras door de stad rondreed terwijl hij strategiegesprekken voerde met zijn commandanten. Dat vertelde Ismael al-Ethawi nadat hij door de Turken werd gearresteerd en overgedragen aan de Irakezen.

“Ethawi gaf ons details over vijf mannen, onder wie hemzelf, die Baghdadi in Syrië ontmoetten en ook de verschillende locaties die ze gebruikten”, klinkt het verder.

Moeizame zoektocht

De weg naar de val van Baghdadi verliep moeizaam en zorgde meermaals voor frustraties bij de westerse en Arabische inlichtingendiensten, die zich jarenlang bogen over talloze aanwijzingen die mogelijk naar de IS-leider konden leiden.

Gisteren liet de Amerikaanse president Trump weten dat de al vele malen doodverklaarde leider nu toch echt aan zijn einde gekomen was. Al-Baghdadi zou zichzelf hebben opgeblazen met een bomvest toen de eenheden het gebouw bestormden waar hij zich verborgen hield. “Hij stierf als een laffe hond, rennend en huilend”, zei Trump tijdens zijn toespraak.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Martel

  Daar leggen ze dat krapuul op de rooster en doen hem de duimschroeven aan en dan maar draaien dan zie je hoe snel ze de waarheid uitschreeuwen. Hier wordt dat krapuul in de watten gelegd.

 • Karel Martel

  TRUMP heeft gelijk, hier smeken ze ook om naar Europa en zeker België terug te mogen keren en op het OCMW te mogen staan, en lopen hier die verstandige politiekers ook nog in.

 • Samuel Smausentich

  Laat u geen oor (van Van Gogh) aannaaien: eerst zien & dan geloven !

 • Rory Dull

  WE GOT'M....en nu? Er zal een volgende opstaan in dat hard core ultra-conservative fundamentalist jihad groep en weder terreur zaaien met mentaal zwakke beinvloedbare gebrainwashte gekken die losgeslagen rondlopen in westerse gemeenschappen