In Duitsland opgepakte Tunesiër mogelijk betrokken bij aanslag op Bardo-museum

REUTERS
In de Duitse deelstaat Hessen heeft de politie vanochtend in alle vroegte huiszoekingen uitgevoerd op 54 locaties in meerdere steden. Bij de razzia's in woningen, kantoren en moskeeën, werd een 36-jarige Tunesiër ingerekend die volgens de politie een terroristische aanslag wilde plegen. Vermoedelijk was hij betrokken bij de aanslag op het Bardo-museum in maart 2015 en de aanval op de grensstad Ben Guerdane een jaar later. Gisteravond werden in Berlijn ook al drie terreurverdachten opgepakt.

De huiszoekingen waren volgens het openbaar ministerie gericht tegen 16 verdachten tussen 16 en 46 jaar oud. Een 36-jarige Tunesiër werd onder aanhoudingsbevel geplaatst. Hij zou als ronselaar hebben gewerkt voor terreurgroep Islamitische Staat (IS) en in Duitsland een terreurnetwerk hebben willen uitbouwen om een aanslag uit te voeren. Het openbaar ministerie benadrukt dat de terroristische plannen nog in een zeer vroege fase waren en dat er nog geen concreet doelwit was.

De 36-jarige Tunesiër wordt in Tunesië eveneens gezocht voor zijn vermoedelijke rol bij de aanslag op het Bardo-museum in maart 2015 en de aanval op de grensstad Ben Guerdane een jaar later.

De aanslag op het Bardo-museum in Tunis op 18 maart 2015 kostte het leven aan 23 mensen, onder wie een Belgische vrouw. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bij de bestorming van Ben Gardane, een stadje aan de grens met Libië, op 7 maart 2016 probeerden IS-strijders de stad in te nemen. Ze werden echter teruggedrongen door de Tunesische strijdkrachten. De gevechten in de regio hielden drie dagen aan.
    

REUTERS
REUTERS

"Met deze maatregelen geven wij een duidelijke boodschap aan de radicale islamisten in Hessen. We houden de toestand goed in het oog", zegt Peter Beuth, minister van Binnenlandse Zaken van Hessen. Volgens Beuth werden voor de huiszoekingen meer dan 1.100 agenten ingezet.
    
Gisteravond werden in de hoofdstad Berlijn ook al drie terreurverdachten opgepakt. De speurders zouden aanwijzingen hebben gehad dat de mannen in de nabije toekomst naar een oorlogsgebied wilden reizen, waar ze naar een trainingskamp wilden trekken om zich voor te bereiden op het plegen van een aanslag.