Honderden christenen op de vlucht voor IS

Archiefbeeld van vluchtelingen op zoek naar een veiligere plaats.
AFP Archiefbeeld van vluchtelingen op zoek naar een veiligere plaats.
Honderden christenen zijn op de vlucht geslagen uit vrees voor de komst van de islamistische terreurmilitie IS. Volgens het christelijk-assyrisch netwerk voor mensenrechten in Syrië zijn talrijke gezinnen hun huizen, in de overwegend christelijke stad Sadad, ontvlucht nadat strijders van IS het stadje al-Qaryatayn, in de provincie Homs, veroverd hadden.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten voegde eraan toe dat de vluchtelingen naar provinciehoofdstad Homs en Damascus trekken. IS veroverde al-Qaryatayn eerder deze week uit handen van het regeringsleger. In de stad, vlakbij Palmyra, werden ook 230 burgers, onder wie zeker 60 christenen, gevangen genomen. De afgelopen dagen heeft IS nog meer dorpen in het centrum van Syrië veroverd. "Nu loopt Sadad, waar 5.000 mensen wonen, gevaar", aldus het Observatorium.

Nog volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Observatorium zijn in Damascus zeker vijf burgers gedood en een veertigtal gewond geraakt toen raketten neerkwamen op het centrum van de stad. Verondersteld wordt dat de raketten afgevuurd zijn door rebellen.

Sinds de start van het conflict, in 2011, zijn al meer dan 250.000 doden gevallen, volgens cijfers van de VN.