Hoe Syrische tiener oog in oog stond met de 'Bulldozer van Fallujah' en zijn hand en voet verloor

Deze IS-strijder kreeg de bijnaam 'Bulldozer van Fallujah'.
Channel 4/YouTube Deze IS-strijder kreeg de bijnaam 'Bulldozer van Fallujah'.
"Ik heb het leven opgegeven", zegt een 14-jarige Syrische tiener nadat hij de 'Bulldozer van Fallujah' op zijn pad was tegengekomen. De kolos van meer dan 200 kg staat bekend als dé schrik van 's werelds meest gevreesde terreurorganisatie, IS. En hij heeft die vreselijke reputatie alleen maar bevestigd door de kleine Omar te martelen. Om andere kinderen af te schrikken.

De 'Bulldozer' draagt een masker om zijn identiteit te verbergen, maar je kan hem onmogelijk verwarren met iemand anders. Hij loopt rond met een gigantisch wapen op zijn schouder, dat op een lanceertuig moet worden geplaatst om het te kunnen afvuren. De terrorist hield zich tot nog toe op de achtergrond, maar dat is nu veranderd na een beklijvende reportage op Channel 4. Daarin getuigt de 14-jarige Omar (een valse naam om hem te beschermen). De video vindt u onderaan, maar we waarschuwen voor de harde, choquerende beelden. Op Omars smartphone staan foto's van Omars afgekapte hand en voet, én van zijn beul, de 'Bulldozer van Fallujah'. Het hallucinante verhaal van de jongen.
 
Marteling
Omar vocht mee aan de zijde van het Vrij Syrisch Leger. Hij voorzag de strijders van munitie en van eten. Toen IS de provincie Deir Ezzor veroverde, werd Omar gevangen genomen en overgebracht naar Mosul in Irak. Hij zou zijn vrijheid terugkrijgen, maar daar stond wel iets tegenover. Hij moest voortaan meestrijden met IS. Omar weigerde en dat zou zijn verdere leven tot een hel maken.

"Anderhalve maand lang werd ik opgehangen en gemarteld", vertelt de jongen aan Channel 4. "Ze vroegen waarom ik geen trouw wou zweren aan IS. 'Waarom vecht je niet tegen de niet-moslims?' Maar het zijn zij die de moslims afslachten."
Lees hieronder verder

Channel 4/YouTube

Het martelen van Omar moest als afschrikwekkend voorbeeld dienen voor andere tieners. Een schouwspel, dat bloederig werd toen de 'Bulldozer' zich kwam moeien. "Kinderen werden samengeroepen. Mijn hand en mijn been werden vastgebonden. Mijn hand werd op een houten blok gelegd en met een slagersmes afgesneden. Daarna sneden ze ook mijn voet af en ze legden beide lichaamsdelen voor mijn ogen zodat ik ze kon zien." Na de afschuwelijke foltering heeft Omar de hoop en het leven opgegeven. "Ik kan niet stappen, ik kan niets vasthouden." De dreigende waarschuwing voor andere tieners die van plan zouden zijn IS de rug toe te keren, is onmenselijk hard.

Beruchte bijnamen
De 'Bulldozer' is niet de enige IS-strijder met een angstaanjagende bijnaam. Eerder kwam ook Jihadi John, aka de 'Butcher' (slachter), in het nieuws als de in het zwart gehulde beul die onder meer de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. De echte naam van de in Engeland geboren terrorist is Mohammed Emwazi.

Ook aan de kant van de strijders tégen Islamitische Staat zijn er beruchte bijnamen. Zoals die van de Irakees Abu Azrael, die bekendstaat als de 'vader van de aartsengel des doods'. Hij heeft zelfs een eigen Facebookpagina met meer dan 340.000 likes.