Grijnzende IS-strijders verhinderen dat wanhopige Syriërs naar Turkije vluchten

Door een gat in het metalen hek weten Syrische vluchtelingen Turkije te bereiken.
AFP Door een gat in het metalen hek weten Syrische vluchtelingen Turkije te bereiken.
Gewapende IS-strijders hebben duizenden Syrische mannen, vrouwen en kinderen die aan de Syrisch-Turkse grens naar Turkije poogden te vluchten gedwongen om terug naar Syrië te keren. Zo wil Islamitische Staat verhinderen dat de coalitie de strategisch belangrijke Syrische grensstad Tal Abyad bombardeert. De beelden van de wanhopige Syriërs, die hun vlucht naar het veilige Turkije zagen gedwarsboomd, zijn hartverscheurend.

Duizenden Syriërs hebben het voorbije weekend geprobeerd de grens met Turkije over te steken. Bewoners en omwonenden van de Syrische grensstad Tal Abyad vrezen daar een bloedbad nu Koerdische strijders oprukken naar de door IS gecontroleerde stad.

Onder schot gehouden
Maar hun vluchtroute werd versperd door zwaar bewapende IS-leden. Die verzamelden de aspirant-vluchtelingen en dwongen ze terug naar Syrië te keren. De jihadisten juichten terwijl de Syriërs met al hun bezittingen terug richting IS-gebied werden gedwongen.

IS-strijders grijnzen terwijl ze Syrische burgers verhinderen naar Turkije te vluchten.
AFP IS-strijders grijnzen terwijl ze Syrische burgers verhinderen naar Turkije te vluchten.

De mannen, vrouwen en kinderen werden onder schot gehouden toen ze de grens met de Turkse stad Akcakale hadden bereikt en enkel een hek en prikkeldraad hen scheidden van een veiliger toekomst. Aangenomen wordt dat IS Syrische burgers dwingt in Syrië te blijven omdat de jihadisten vrezen dat de coalitie onder leiding van de VS luchtaanvallen zal uitvoeren op Tal Abyad. Indien er nog burgers in de stad zijn, zo redeneert IS, zal de coalitie niet zo gauw het gebied bombarderen.

Koerdische troepen die tegen IS vechten hebben 20 dorpen ten zuidwesten van de Syrische grensstad Tal Abyad veroverd. De Syrische vluchtelingen juichten die opmars toe en probeerden een uitweg naar Turkije te vinden.

Arin Shekhmos, een Koerdische activist die dagelijks de frontlinie bezoekt, stelt dat het gemengde bevolking van Koerden en Arabieren eender waar wil vluchten. "Tal Abyad is volledig omsingeld", stelt hij.

De Syrisch-Turkse grens met de Syrische stad Tal-abyad en de Turkse stad Akcakale.
Kos De Syrisch-Turkse grens met de Syrische stad Tal-abyad en de Turkse stad Akcakale.

Op foto's is te zien hoe duizenden aspirant-vluchtelingen met hun hele hebben en houden aanschuiven achter de prikkeldraad aan de grens met Turkije. Even later weten enkelen zich een weg te banen door een gat in het metalen hek. Vrouwen houden hun kinderen krampachtig vast. De Turkse autoriteiten melden dat sinds het begin van deze maand al 13.000 Syriërs de grens in Akcakale hebben weten over te steken.

Grensgebied bevrijden
Vandaag meldde een Koerdische activist in de stad Kobane, die de Koerden eerder dit jaar op IS wisten te heroveren, dat de Turkse autoriteiten een kamp hebben ingericht voor de vluchtelingen. "We willen het hele grensgebied bevrijden, van noordoost Syrië tot in Kobane", stelde Mustafa Ebdi tegen AFP.

De Syrische Koerden van de strijdmacht YPG melden dat ze de stad Suluk hebben omsingeld. Die ligt ten zuidwesten van de strategisch belangrijke stad Tal Abyad en staat onder controle van IS. YPG zegt op te rukken naar Tal Abyad. De weg die van Tal Abyad naar Raqqa leidt, het hoofdkwartier van IS, is ook in handen van YPG.

De jongste weken wisten de Koerden op te rukken naar de provincie Raqqa, het bastion van IS. Onderweg konden ze munitie, wapens en voertuigen buitmaken die door IS waren achtergelaten. De inname van Tal Abyad door de Koerden zou een directe lijn kunnen openen tussen Koerdische gebieden langs de grens met Turkije en Koerdische gebieden in de provincie Hasaka en Kobane in het oosten. Dat zou niet naar de zin zijn van Turkije, dat de YPG als onderdeel ziet van de Koerdische PKK-beweging die in het zuidoosten van Turkije in opstand komt tegen de Turkse regering.

afp
afp
AFP
EPA
AFP
AP
AFP
AFP