Geradicaliseerde jongeren in Vilvoorde bedreigen vluchtelingen

Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, vreest spanningen tussen geradicaliseerde jongeren en asielzoekers. "Zonder extra middelen kan ik de veiligheid van de vluchtelingen niet garanderen", zegt hij vandaag in de krant De Morgen.

De stad Vilvoorde heeft al lang te maken met geradicaliseerde jongeren. De diensten van burgemeester Bonte vangen via sociale media nu signalen op die zeer vijandig zijn tegenover het nieuwe asielcentrum dat binnenkort in de stad wordt geopend.

"De toestand is opnieuw erg explosief aan het worden, te vergelijken met Charlie Hebdo of Verviers", maakt Hans Bonte zich grote zorgen. Radicale moslims zien de hoofdzakelijk Syrische asielzoekers namelijk als lafaards, die in hun land hadden moeten blijven om mee te bouwen aan het kalifaat, zo stelt Bonte.

Naast de berichten op de sociale media is Bonte ook erg ongerust over de situatie in Brussel. "De hoofdstad ligt hier op een steenworp vandaan. Als de schietpartij vorige week op de Thalys iets duidelijk heeft gemaakt, is dat je er perfect aan wapens kunt geraken."

In die context vindt Bonte het "absurd" om een nieuw asielcentrum te openen. "De vluchtelingencrisis is een humanitaire ramp en ik wil echt graag meehelpen met de opvang, maar ik vind dat we eerst en vooral de veiligheid van die asielzoekers moeten kunnen garanderen. Dat kan op dit moment niet."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels