Frankrijk in rep en roer: man onthoofd bij aanslag op gasfabriek

AFP
Bijna zes maanden na de zware aanslagen in Parijs is vandaag een man onthoofd en zijn twee anderen mensen gewond geraakt bij een jihadistische aanslag op een industrieterrein bij Lyon. Vier mensen zijn gearresteerd.

Het is de eerste keer dat in Frankrijk iemand onthoofd wordt bij een terreuraanslag, een praktijk die de terreurmilitie IS (Islamitische Staat) veelvuldig toepast in Syrië en Irak.

De man die dood werd teruggevonden, is "een onschuldig slachtoffer dat vermoord en afschuwelijk onthoofd werd", zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Hij begaf zich naar de plaats van de aanslag. De minister riep tot "terughoudenheid en waardigheid" op na de macabere ontdekking van het hoofd van het slachtoffer, dat samen met islamistische vlaggen aan een hek hing.

"Het islamistische terrorisme heeft Frankrijk andermaal getroffen", zo reageerde de Franse premier Manuel Valls in Bogota. Hij sprak van een "verwerpelijk scenario". De premier brak zijn bezoek aan Latijns-Amerika af om naar Parijs terug te keren.

De Franse autoriteiten vreesden nieuwe aanslagen na de terreuraanslagen in naam van de radicale islam waarbij begin januari in Parijs zeventien doden vielen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve riep op tot "terughoudendheid en waardigheid".
AFP De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve riep op tot "terughoudendheid en waardigheid".
REUTERS

Vandaag was een fabriek voor industrieel gas van de Amerikaanse groep Air Products in Saint-Quentin Fallavier rond 10 uur het mikpunt. De vermoedelijke dader werd kort daarna opgepakt. Volgens minister Cazeneuve gaat het om Yassine Salhi (35), bekend van zijn "banden met de salafistische beweging" van radicale soennitische moslims.

In 2006 hadden de Franse inlichtingendiensten een fiche van hem gemaakt wegens radicalisering, maar die was in 2008 "niet vernieuwd".

De Franse president François Hollande sprak in Brussel van een "aanslag van terroristische aard gepleegd door één persoon, misschien vergezeld door een ander". De president keerde daarna naar Parijs terug voor een defensieraad in de namiddag op het Elysée. Het Franse staatshoofd verklaarde dat er "geen twijfel" over bestond dat het de bedoeling was "een ontploffing te veroorzaken".

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek reden één of meerdere individuen in een voertuig op de fabriek af. Dan heeft zich een ontploffing voorgedaan", zei een bron dicht bij het dossier. Na de ontploffing snelde de gendarmerie ter plaatse en ontdekte ze er een onthoofd lichaam.

Een eerste balans maakte gewag van een dode - de onthoofde man - en twee lichtgewonden. De onthoofde man was bij een transportfirma de chef van hoofdverdachte Yassin Salhi. Het lichaam werd op het bedrijfsterrein gevonden, het hoofd werd naar verluidt door de dader(s) op een hek geplaatst. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden.

Een ooggetuige hoorde 's ochtends een luide explosie en ging vervolgens samen met een vriend naar de plek des onheils in Saint-Quintin-Fallavier. "We zagen een afgehakt hoofd op het hek. Het leek een volwassen man met bruin haar. Aan het hek waren ook een zwarte en een witte vlag bevestigd. We dachten eerst dat het een nephoofd was, een grap van stakers. Er was duidelijk goed nagedacht over hoe het hoofd was opgehangen."

De brandweer zette de zone met zwart plastic af. Toch waren volgens een journaliste van het Franse persbureau AFP twee islamistische vlaggen te zien aan een omheining van het fabrieksterrein.

AP
AP

Na de aanslag zijn uiteindelijk vier mensen gearresteerd. Yassin S. werd opgesloten op verdenking van moord en poging tot moord in bende. Zijn vrouw, zijn zus en nog een derde persoon zijn gearresteerd wegens bendevorming.

Volgens procureur Fraçois Molins ging de 35-jarige hoofdverdachte, vader van drie kinderen, waarschijnlijk alleen tewerk. De getuigenissen wijzen op een enkele persoon die in een voertuig de fabriekssite binnenreed, luidde het. Daarbij was er ook een explosie, maar er zouden verder geen gewonden gevallen zijn.
    
Het onderzoek moet onder meer nog uitwijzen of het slachtoffer voor of na zijn dood onthoofd werd. Er werd een mes gevonden nabij de wagen van de verdachte. De vlaggen met inscripties die werden teruggevonden, moeten nog worden geanalyseerd.
    
Yassin S. heeft geen gerechtelijk verleden, maar zijn naam was wel genoteerd omdat hij tussen 2006 en 2008 radicaliseerde. Ook tussen 2011 en 2014 was hij de autoriteiten nog opgevallen omwille van zijn banden met de salafistische beweging van Lyon.

AFP

Premier Valls gaf opdracht tot "verhoogde waakzaamheid" op alle gevoelige sites in de streek van Lyon, de tweede stad van Frankrijk. Gespecialiseerde magistraten van het antiterreurparket van Parijs namen het onderzoek in handen.

De vrees voor nieuwe terreurdaden was in Frankrijk toegenomen na de arrestatie in april van de Algerijnse student Sid Ahmed Ghlam, die plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen op een kerk in Villejuif, bij Parijs.

Sinds de aanslagen van januari heeft de Franse regering drastische maatregelen genomen voor waakzaamheid tegen terreur op openbare plaatsen, en de minister van Binnenlandse Zaken heeft vaak herhaald dat de dreiging in Frankrijk "heel hoog" bleef. Van 7 tot 9 januari pleegden drie jihadisten aanslagen tegen het satirische weekblad Charlie Hebdo, een joodse supermarkt en politieagenten. Frankrijk keurde deze week een omstreden nieuw pakket goed dat de wettige mogelijkheden van de inlichtingendiensten om af te luisteren, uitbreidt.