Federaal parket voert onderzoek naar gekende beul van Raqqa, bijgenaamd "de Belg"

afp
Het federaal parket voert al enige tijd een onderzoek naar een van de voornaamste beulen van Raqqa, het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat meldt het federaal parket maandag. Die man was vermoedelijk een Belg, zo bleek zondagavond uit een gezamenlijke reportage van La Libre Belgique en RTL Info. In de reportage wordt ook een mogelijke naam van een verdachte vermeld maar volgens het federaal parket is het nog veel te vroeg om uitspraken te doen over de identiteit van de beul.

Het waren twee leden van de burgerlijke raad van Raqqa die in een interview ter plaatse met journalisten van La Libre Belgique en RTL Info de verklaringen over de Belgische beul deden. "Ik kende een Belg. Hij noemde zichzelf Aboe Suleiman al-Belgiki. Hij hakte hoofden af. Hij was met George al-Britani. Ze dwongen de inwoners aanwezig te zijn bij de executies", zegt raadslid en advocaat Ibrahim al-Faraj. "De eerste keer waren het 87 executies tegelijk, dan 17, dan 5 of 6, het hing ervan af", vertelt hij nog.

Link met Belg in Birmingham

De onthullingen gebeurden vorige week, bij een ontmoeting tussen de verkozenen van Raqqa en federaal parlementslid Georges Dallemagne (cdH) en de voorzitter van de vereniging voor slachtoffers van terrorisme V-Europe, Philippe Van Steenkiste. Om de beulen te identificeren, "moet de Belgische justitie naar hier komen", voegde raadslid al-Faraj toe.

In de reportage wordt op basis van de bijnaam Aboe Suleiman al-Belgiki de link gelegd met Anouar Haddouchi, een Belg die in Birmingham woonde en van daar in 2014 vertrok naar Syrië. Zijn bankrekening, waarop de Britse sociale diensten geld bleven storten, werd gebruikt om IS te financieren. De 3.000 euro die erop stond, werd immers in 2015 opgehaald door Mohamed Abrini, één van de verdachten van de terreuraanslagen in Parijs en Brussel. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Adrian Kowalczykiewicz

  misschien loopt die gast zondag mee in de tegenbetoging van de PVDA, daar is hij zeker en vast welkom...

 • GUSTA GEUDENS

  Jaja..... En wat gaan ze doen ?? Vingertje opsteken en zeggen :”doe dat niet meer he”

 • Freddy van Puymbrouck

  Net gelezen in de Telegraaf,deze 'BELG' zou 110 mensen onthoofd hebben.Ik als Belg Belg wonende in Nederland vind het beschamend dat zo iemand dezelfde nationaliteit kan dragen als ik!!.

 • Raoul Hoylaerts

  onderzocht wordt er veel,maar gedaan niks.maar ja,hij is niet bij S&V,dan is het niet belangrijk.

 • Stan Vankoo

  Allemaal vijgen na Pasen! Laat ze niet binnen of stuur ze terug en dit per direct! WIJ zijn het beu!!