Europese parlement heft Marine Le Pens immuniteit op wegens IS-foto's

AFP
Het Europese Parlement heeft gestemd om de parlementaire immuniteit van Marine Le Pen op te heffen wegens het tweeten van IS-gruweldaden. Zo zou het Franse parket de Front National-leider en presidentskandidaat kunnen vervolgen.

Gisteren stemden de leden van het parlementair comité voor gerechtszaken met grote meerderheid voor het opheffen van Le Pens immuniteit. Die stemming kwam er op verzoek van de openbare aanklager van Nanterre. Die opende een onderzoek op grond van de Franse wet die het verspreiden van gewelddadige beelden of beelden die aanzetten tot terrorisme verbiedt.

Le Pen, sinds 2004 Europees Parlementslid, tweette in december 2015 drie ongecensureerde foto's van IS-moorden. Dat deed ze na een aanvaring met een journalist die IS met het Front National had vergeleken. "Daesh (andere naam voor IS, red.) is dit!", zei Le Pen in de boze tweets met de foto's. Met die tweets oogstte Le Pen felle kritiek.

Het besluit om Le Pens immuniteit op te heffen moet morgen nog bekrachtigd worden op de plenaire vergadering van het Europees Parlement, maar dat wordt als een formaliteit gezien na de goedkeuring van het comité. Daar stemden 18 parlementsleden voor de opheffing van de immuniteit, drie tegen en één onthield zich.

Volgens de Franse wetgeving staat op het verspreiden van dergelijke beelden een maximumstraf van drie jaar cel en een boete tot 75.000 euro.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Ik stem bij de komende eu verkiezingen anti Europa en als dit enkel vb is ja dan weze het zo

 • Anonymous

  Het Europees parlement maakt zelf zijn anti-democratische wetten met demagogen als Verhofstadt op kop! Wie niet akkoord gaat met hun wereldvreemde politiek vliegt eruit! Hoe ver is het gekomen...

 • Anonymous

  Tuurlijk da ! Degenen die de waarheid zeggen moet men vervolgen. Zoals men de heksen destijds op de brandstapel zette. De EU laat haar ware gelaat zien.

 • Anonymous

  Nu nog niet,....maar links gaat rechts in ieder geval nog nodig hebben om hun rotzooi op te kuisen, daar kan je van op aan, dit is een toekomstig feit.

 • Anonymous

  Hier en in Europa steken ze alles weg achter hoek of kant en zijn dan verwonderd dat het plebs reageert via verkiezingen die dan weer worden genegeerd door de beleidsmensen !