Elke dag een aanslag: "Mensen willen in het team van de 'winnaar' zitten"

afp
Een dodelijke terreuraanslag in het Indonesische Jakarta eiste gisteren zeven doden. Sinds begin januari is het al de veertiende aanslag van IS of taliban. Daarbij vielen in totaal al 156 doden. 'We zitten inderdaad in een 'terreurgolf. Maar we mogen ons niet laten terroriseren door terroristen", zegt terreurexpert Rik Coolsaet (UGent).

Volgens de professor slaagt IS erin om mensen te motiveren en te inspireren. Zowel radicaleextremisten als mensen met mentale problemen. "Het is een hype. Mensen willen erbij horen en sluiten zich bij de terreurgroep aan. Ze willen in het team van de 'winnaar' zitten. Zolang dat imago niet gebroken wordt, zal IS mensen blijven inspireren."

Bovendien eist IS maar al te graag aanslagen op van mensen die door hen geïnspireerd werden. "Zo doet de groep uitschijnen dat zij de lijnen van de geschiedenis uitzet", zegt Coolsaet.

Benieuwd hoe de terreurexpert de toekomst ziet? Klik hier en lees het volledige verhaal in onze digitale krant (nu gratis vijf weken proef).

Een overzicht van de IS- en talibanterreur sinds Nieuwjaar:
1 januari: Kaboel (Afghanistan). Een zelfmoordterrorist blaast zich op in het Frans restaurant Le Jardin. Daarbij komen twee mensen om het leven en raken 15 anderen gewond. Opgeëist door de Taliban.

epa

3 januari: Camp Speicher (Irak). Bij een aanslag met bommengordels op een voormalige VS-legerbasis komen 20 mensen om het leven. Onder hen voornamelijk Iraakse politiemannen in opleiding. 22 anderen raakten gewond. Opgeëist door IS.

ap

4 januari: Kaboel (Afghanistan). Een terrorist rijdt met een truck vol explosieven binnen in een burgerwijk. Door de ontploffing raken 30 burgers gewond. Opgeëist door de taliban.

afp

7 januari: Zliten (Libië). Terroristen rijden met een truck vol explosieven binnen in een politiekamp waar de vrachtwagen ontploft. 60 mensen sterven en 200 anderen raken gewond. Hoogstwaarschijnlijk door IS.

epa

7 januari: Parijs (Frankrijk). Een vluchteling bestormt het politiestation Goutte d'Or waar hij neergeschoten wordt door de politie. De man droeg een mes en een valse bommengordel. Ook 1 omstaander raakt gewond door een verdwaalde kogel. Geïnspireerd door IS.

AFP

7 januari: Ras Lanuf (Libië). Een bomauto ontploft bij een checkpoint in de oliehaven. 7 doden en 11 gewonden. Opgeëist door IS.

reuters

7 januari: Philadelphia (Verenigde Staten). Een 30-jarige man beschiet een politiewagen uit naam van IS met 13 kogels. Geen doden. Geïnspireerd door IS.

afp

8 januari: Hurghada (Egypte). Twee militanten komen met een bootje vanuit zee en bestormen het Bella Vistahotel. Drie buitenlandse toeristen uit Zweden en Oostenrijk raken gewond. 1 dader wordt doodgeschoten, de andere dader raakt slechts gewond. Opgeëist door IS.

REUTERS

11 januari: Marseille (Frankrijk). Een 15-jarige Turkse jongeman valt een leerkracht aan van een Joodse school met een machete. De leerkracht raakt daarbij gewond. Geïnspireerd door IS.

afp

11 januari: Bagdad (Irak). Een bomauto ontploft bij een shoppingcentrum in Bagdad. Zes schutters nemen ook een aantal mensen gegijzeld. 18 mensen komen om het leven, 19 anderen raken gewond. Opgeëist door IS.

afp

11 januari: Mugdadiyah (Irak). Bij een aanval in een café komen 20 mensen om het leven. De daders gebruikten een auto vol explosieven om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Opgeëist door IS.

reuters

12 januari: Istanboel (Turkije). Op het toeristische Sultanahmetplein laat een zelfmoordterrorist  zich ontploffen. Daarbij komen 11 mensen om het leven en raken 14 anderen gewond. Het merendeel van de slachtoffers zijn Duitse toeristen. Opgeëist door IS.

epa

12 januari: Jalalabad (Afghanistan). Een zelfmoordterrorist doet zich ontploffen bij drie consulaten en brengt daarbij twee burgers om het leven. Even later werden ook vijf politiemannen aan het Pakistaans consulaat gedood door terroristen. Opgeëist door IS.

afp

14 januari: Jakarta (Indonesië). Bij explosies en schietpartijen komen zeven mensen om het leven. 20 anderen raken gewond. Opgeëist door IS.

reuters