Elektroshocks en verstikking: gijzelaars vertellen over folterpraktijken IS

Ahmed Mahmoud Mustafa en Mohammed Abd Ahmed
REUTERS Ahmed Mahmoud Mustafa en Mohammed Abd Ahmed
Op 21 oktober bevrijdden Amerikaanse grondtroepen 69 gijzelaars uit de klauwen van Islamitische Staat. Onder hen Saad Khalaf  Ali, Ahmed Mahmoud Mustafa en Mohammed Abd Ahmed die aan Reuters vertellen over de horror die ze tijdens hun gevangenschap hebben moeten doorstaan. Zo werden ze gefolterd met elektroshocks, verstikt met plastic zakken en werden ze gedwongen om onthoofdingsvideo's te bekijken.

De laatste beelden die door het hoofd van Saad Khalaf Ali gingen voor een plastic zak over zijn hoofd werd getrokken, waren de gezichten van zijn twee vrouwen en kinderen. Daarna werd alles zwart, tot een elektrische schok hem weer bij bewustzijn bracht. De gruwel die de voormalige politieagent heeft meegemaakt in zijn gevangenis in Irak, heeft hem zwaar getekend.

Saad onderging de folteringen, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven toen IS dreigde om zijn volledige familie af te slachten. "Ik gaf alles toe." Hij gaf toe dat hij Koerdische en Irakese troepen heeft ingelicht over de posities van IS, ook al wist hij dat dat zou bestraft worden met onthoofding. Saad werd veroordeeld tot de doodstraf, maar op de vooravond van zijn executie, werd hij gered door Amerikaanse elitetroepen, samen met 68 andere gijzelaars.

Saad Khalaf Ali
REUTERS Saad Khalaf Ali

Onthoofdingsvideo's

Ook Ahmed Mahmoud Mustafa en Mohammed Abd Ahmed  vertellen over de folterpraktijken van IS. Ze vertellen over hoe ze samen met 36 andere gevangenen in een kamer werden gepropt. Gevangenen moesten stil zijn en vijf keer per dag bidden. Bewakingscamera's stonden continu op de gevangenen gericht en soms werden ze gedwongen naar onthoofdingsvideo's te kijken. Toen een man dat weigerde, werd hij op het hoofd geslagen.

Mohammed had enkele maanden geleden al 50 zweepslagen gekregen, omdat hij IS'ers bekritiseerd had. IS had hem toen gewaarschuwd dat ze de volgende keer zijn tong zouden afsnijden. Deze keer was de aanklacht tegen Mohammed veel zwaarder: hij werd beschuldigd van spionage. Mohammed brak uiteindelijk door de folteringen en bekende.

In een andere kamer zag Saad door een opening in de muur hoe een bulldozer een put groef voor de executies van de volgende dag. Gelukkig kwamen de Amerikaanse troepen net op tijd: "Wees niet bang, we zijn hier om je te bevrijden", klonk het toen de troepen binnenvielen.

Het moment waarop Amerikaanse troepen de gijzelaars bevrijden
AP Het moment waarop Amerikaanse troepen de gijzelaars bevrijden