Een kat in het nauw maakt rare sprongen: IS roept volop op tot aanslagen zoals in New York

Voorbeeld van propaganda waarin IS specifiek oproept tot aanslagen met voertuigen.
Twitter Voorbeeld van propaganda waarin IS specifiek oproept tot aanslagen met voertuigen.
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de afgelopen tijd zware verliezen geleden in Syrië en Irak door tienduizenden luchtaanvallen en tal van grondoperaties. Het ene na het andere bolwerk valt. De propagandamachine van de jihadisten draait evenwel als een bezetene. Oproepen tot aanslagen zoals in Manhattan zijn ondanks de zware tegenslagen niet verminderd, integendeel.

Eén van de grootste klappen voor Islamitische Staat kwam afgelopen zomer. In juli slaagden Iraakse regeringstroepen erin de controle te heroveren op de oude stad van Mosoel, de voormalige IS-hoofdstad in Irak en het laatste gebied in de stad dat nog in handen was van IS. Met Raqqa verloor de beweging onlangs zijn zelfverklaarde ‘hoofdstad van het kalifaat’ in Syrië. Syrisch-Koerdische strijders slaagden erin het voormalige IS-bolwerk te bevrijden. Het sluitstuk van de onophoudelijke afbrokkeling van de macht van IS in het Midden-Oosten. 

Heruitvinden

Dat betekent echter niet dat IS zich zomaar in een hoekje laat wurmen. Experts menen dat als IS geen gebieden meer controleert, de groep zich zal heruitvinden als een gewapende opstand, die zich niet langer richt op het bezetten van land maar op het plegen van wereldwijde aanslagen. “Er is geen directe link tussen IS-terrein in Irak en Syrië en de capaciteit van de groep om externe aanslagen te inspireren”, verklaarde directeur Nicolas Rasmussen van het Amerikaanse NCTC (Centrum voor Terreurbestrijding, nvdr.) in dat verband eerder. “Winnen op het slagveld is een noodzakelijke, maar ontoereikende stap in het elimineren van de IS-dreiging.” Volgens Brits veiligheidsminister Ben Wallace stijgt de dreiging door de ineenstorting van het kalifaat. “Ze kijken naar iets anders om te doen."

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten vieren de herovering op Raqqa.
REUTERS Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten vieren de herovering op Raqqa.

Erg actief

De propagandamachine van de jihadisten draait alvast op volle toeren nu het einde van het kalifaat in zicht lijkt. Op sociale media zoals Telegram, Twitter en Facebook is IS de laatste tijd erg actief en verspreidt het aan de lopende band boodschappen, tips en tactieken voor aanslagen en oproepen tot terreur. VRT-journalist Majd Khalifed volgt IS op de voet en stelt dat de oproepen tot aanslagen niet verminderd zijn. “Integendeel.” 

Twee weken geleden nog (op 23 oktober) werd in één van hun tijdschriften uitgebreid geschreven over tactieken voor terreuraanslagen, ook – zoals gisteren opnieuw in New York gebeurde – over voertuigen huren en daarmee in te rijden op mensen. Volgens New York Times-correspondent Rukmini Callimachi heeft IS dan weer eergisteren nog posters verspreid waarin specifiek wordt opgeroepen tot aanslagen op Halloween, in het Frans, het Engels, het Duits en het Russisch. IS vroeg recent ook aan zijn 'soldaten' in het buitenland om briefjes achter te laten waarin ze trouw zweren aan de groep. Volgens Amerikaanse media heeft de politie  zo'n briefje in de pick-uptruck gevonden waarmee de dader van de aanslag in Manhattan acht mensen doodde.

Uitgebreid mediateam

“Het kan niet anders dan dat er achter die propagandamachine een uitgebreide redactie zit”, vertelt Khalifeh. “Zij vinden hun 'mediateam' even belangrijk als hun soldaten. Ze noemen hen dan ook ‘mediasoldaten’.” Er zijn verschillende initiatieven die antipropaganda verspreiden op het internet, maar online diensten zoals Telegram, Twitter en Facebook moeten zelf ingrijpen. “Ze doen het wel bij kinderporno en andere misdrijven, maar propaganda voor terrorisme blijft nog altijd online verschijnen, ondanks alle inspanningen van IT-experts.” Dat IS de aanslag in Manhattan (nog) niet heeft opgeëist hoeft volgens Khalifeh niet te verbazen. De dader heeft de aanslag immers overleefd. “Ze willen niet toegeven dat één van hun terroristen opgepakt is.”

De vermoedelijke dader: Sayfullah Habibullahevic Saipov.
AFP De vermoedelijke dader: Sayfullah Habibullahevic Saipov.

Terugkeer van strijders

Naast de vurige propagandamachine, gaat de verdrijving van IS in Syrië en Irak gepaard met een terugkeer van buitenlandse IS-strijders. De Amerikaanse denktank The Soufan Center rekende uit dat een derde van de Europese strijders inmiddels is teruggekeerd naar Europa. In het geval van België zou een dikke honderd strijders huiswaarts zijn gekeerd. Wereldwijd gaat het om minstens 5.600 inwoners van 33 verschillende landen, wat zorgt voor grote uitdagingen voor de veiligheidsdiensten en autoriteiten in de herkomstlanden.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de aanslag in New York een "terroristische daad" en benoemde ook Islamitische Staat (IS) in een tweet. "We mogen niet toestaan dat IS terugkeert of toegang krijgt tot ons land nadat wij hen versloegen in het Midden Oosten en elders. Genoeg is genoeg!"

REUTERS20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan janssens

  Als nu eens wereldwijd de media niets meer zou berichten van aanslagen, het zou snel gedaan zijn. Nu krijgen ze wereld nieuws door enkele doden, terwijl er dagelijks meer doden vallen op de wereld door normale ( ? ) zaken zoals verkeer, drugs, vrije wapenhandel, dictators enz. Deash wilt enkel wereldnieuws zijn en iedere krant en nieuwszender gunt het hen.

 • Jonathan Verschraegen

  De media moet eens dringend stoppen met alles rondom terrorisme uit te vergroten. De kans dat wij in een westers land betrokken geraken in een aanslag is kleiner dat het winnen van de euromillions. Stop met iedereen bang te maken en haat en verdeeldheid te verspreiden!! Er zullen altijd zotten rondlopen die moorden, ongeacht in naam van welke god of welke leider dan ook.

 • Johan Gavel

  De laatste tijd ook opmerkelijk veel branden. Nochtans zijn er toch overal scherpe brandpreventiemaatregelen, zeker in bedrijven

 • Peter Van Dam

  Post anders de instructies en tips in het artikel, inclusief foto ... Media die dit doen stel ik medeplichtig wegens verspreiden van propaganda waarin duidelijk opgeroepen wordt tot aanslagen.

 • skandar hussein

  het zijn wel de politiekers en andere softies die deze warme en hechte gemeenschap massaal hier binnen brengen....Over een paar jaar ook de strijders van boko haram zeker?