Duitse gijzelaar door terreurgroep onthoofd op Filipijnen

De 70-jarige Duitser Jurgen Kantner vlak voor zijn executie.
Facebook / Straits Times De 70-jarige Duitser Jurgen Kantner vlak voor zijn executie.
Een video gemaakt door militanten van de terreurgroep Abu Sayyaf moet de onthoofding tonen van de Duitse gijzelaar Jurgen Kantner die al drie maanden werd vastgehouden in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse overheid veroordeelt de "barbaarse" moord. De video is vandaag verspreid in chatgroepen van aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

"We rouwen terwijl we de barbaarse onthoofding van opnieuw een slachtoffer van ontvoering ten strengste veroordelen", aldus Jesus Dureza, vredesadviseur van de president, in een verklaring. De verklaring komt er na de verspreiding van een video die de onthoofding van de Duitse gijzelaar door de Abu Sayyaf-terreurgroep moet tonen.

"Allemaal ons best gedaan"
Volgens de adviseur heeft onder andere het Filipijnse leger alle mogelijkheden uitgeput om het leven van de man te redden. "We hebben allemaal ons best gedaan. Maar het heeft niet mogen baten", klonk het.

De islamitische groepering Abu Sayyaf zou meer dan 20 mensen gegijzeld houden in het zuiden van het land.

Volgens de Filipijnse inlichtingendiensten vond de onthoofding gisteren plaats in de jungle rond het plaatsje Indanan, op het eiland Jolo, zo'n 1.500 kilometer van de hoofdstad Manila.

"Nu zal hij me doden"
In de video is de 70-jarige gijzelaar te zien, net als een man die een mes tegen zijn hals houdt. "Nu zal hij me doden", zegt de Duitser voor hij wordt geëxecuteerd nadat een deadline voor losgeld was verstreken.

De man werd op 5 november ontvoerd op zijn jacht. De militanten schoten zijn 59-jarige vrouw Sabine Merz dood toen ze zich met een wapen wilde verweren. Haar lichaam werd in de boot achtergelaten.

Ontvoerd door Somalische piraten
Het koppel zeilde al jarenlang de wereld rond. In 2008 werden ze 52 dagen gegijzeld door Somalische piraten. Ze werden toen na verluidt vrijgelaten nadat een miljoenensom aan losgeld werd betaald.

Het laatste levensteken van Kantner kwam medio februari toen hij in een videoboodschap om hulp vroeg. Abu Sayyaf had bedreigd hem te vermoorden als niet een losgeld van 30 miljoen Filipijnse pesos (ongeveer 570.000 euro) zou worden betaald.

Meedogenloos
Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden van de onthoofding "schokkend". Verdere informatie over de ontvoering en de mogelijke betaling van losgeld kon hij niet geven omdat publieke mededelingen over ontvoeringen volgens hem doorgaans niet bijdragen aan een oplossing.

Abu Sayyaf heeft volgens het Filipijnse leger meerdere gevangenen. Een van hen is de Nederlander Ewold Horn. Hij zit al sinds begin 2012 vast.

De rebellen van Abu Sayyaf zijn actief in islamitische gebieden van de grotendeels christelijke Filipijnen en hebben een reputatie ontwikkeld als meedogenloze ontvoerders.