Duits leger: "Mogelijk IS-aanval met gifgas in noorden van Irak"

Peshmerga-strijders in Makhmur. (Archiefbeeld)
REUTERS Peshmerga-strijders in Makhmur. (Archiefbeeld)
Terreurgroep Islamitische Staat zou gisteren in de stad Makhmur, in het noorden van Irak, granaten met chloorgas afgevuurd hebben naar Peshmerga-strijders. Dat meldt de Duitse krant Bild vandaag op gezag van een dossier van Duitse militaire observatoren.

In de Koerdische hoofdstad Erbil, op een 60-tal kilometer ten noordoosten van Makhmur, zijn momenteel 88 Duitse soldaten gestationeerd. Ze trainen Peshmerga en Jezidi's voor hun strijd tegen IS, met wapens die door Duitsland worden voorzien.

De militairen kregen de informatie over de aanval tijdens een ontmoeting met stammenleiders. Volgens het Duitse ministerie van Defensie hadden Peshmerga's irritaties aan hun luchtwegen na een aanval, aldus persbureau AFP. "Amerikaanse en Iraakse specialisten zijn onderweg om te bepalen wat er juist is gebeurd", klinkt het nog. De Duitse soldaten in de regio zijn nooit in gevaar geweest.

De afgelopen weken waren er al verschillende meldingen van het gebruik van chloorgas door IS in het noorden van Irak, maar die berichten werden vooralsnog niet bevestigd.