Drie Belgen stonden mee aan de wieg van IS

TRIO UIT VILVOORDE ZWOER IN 'BELGISCHE VILLA' TROUW AAN LEIDER

Op de stichtingsvergadering van de terreurgroep IS waren 3 Belgen aanwezig. Zij zwoeren daar persoonlijk trouw aan leider Al-Baghdadi, zo blijkt uit een betrouwbaar getuigenis van een IS'er die uit de biecht heeft geklapt.

De drie Belgische Syriëstrijders zwoeren op de 'stichtingsvergadering' trouw aan leider Abu Bakr Al-Baghdadi, zo blijkt uit de getuigenis van een IS'er die uit de biecht geklapt heeft.

Die man - een Syriër die deel uitmaakte van dezelfde militie en nu nog altijd tot IS behoort - heeft geen hoge pet op van Nabil Azahaf (toen 20 jaar), Zakaria Asbai (21) en Magomed Saralapov (19). "Ze hadden geen besef van religie en kenden amper iets van de Koran. Het waren crimineeltjes die kwamen vechten voor het avontuur of om boete te doen voor het zondige leventje dat ze hadden geleid in discotheken en bars."

Hoe raakten de Belgische Syriëstrijders betrokken bij de oprichting van IS? Wie zijn ze en waar zijn ze nu? U leest het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.