Dit is terrorist die toesloeg in Ansbach: "Wraak omdat Duitsers moslims doden"

Islamitische Staat heeft de zelfmoordaanslag bij een muziekfestival in het Duitse Ansbach, nabij Nürnberg, opgeëist. Eerder bleek uit een video op de telefoon van de dader al dat hij trouw had gezworen aan de terreurbeweging. Daarvan ziet u hier een screenshot.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft na de recente aanvallen in Duitsland intussen een verhoogde politie-aanwezigheid bevolen aan luchthavens, treinstations en aan de grenzen. De Beierse minister Joachim Herrmann en Duits minister Thomas de Maizière gaven gisterenmiddag gelijktijdig twee persconferenties over de zaak.

De politie, die nog volop bezig is met het onderzoek, heeft de mobiele communicatie van de dader grondig onder de loep genomen. Hoewel de dader volgens de politie geen rechtstreekse link heeft met een of andere terreurbeweging werd op zijn mobiele telefoon wel een video gevonden waarin hij vermomd trouw zwoer aan IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi.

Volgens de politie bewijst de video, waarin de dader in het Arabisch met een aanslag dreigde, duidelijk dat de bomaanslag in Ansbach een terroristische aanslag was. Hij dreigde, in naam van God, wraak te nemen tegen de Duitsers omdat ze moslims hebben gedood. Of het de bedoeling was dat hij zichzelf daarbij zou opblazen, is niet duidelijk. De 27-jarige Syriër had immers genoeg materialen om nog een tweede bom te fabriceren.

Psychische problemen
De man bleek overigens zes Facebook-accounts te hebben, waaronder één onder een valse identiteit. Opmerkelijk is ook dat hij recent, samen met een andere persoon, een klacht had ingediend tegen iemand van wie hij beweerde dat hij een lid was van Hezbollah.

Nog volgens de politie leed de Syrische vluchteling aan psychische problemen. Nadat hij oorlogswonden had opgelopen in Aleppo, leed hij aan periodes van depressie. Hij had zichzelf in de polsen gesneden, waarna hij onder medisch toezicht stond.

15 gewonden
De man die zichzelf gisteren opblies, zou binnenkort het land worden uitgewezen naar Bulgarije. Twee jaar geleden had hij asiel aangevraagd, maar zijn verzoek werd vorig jaar afgewezen. Wel had hij nog in beroep kunnen gaan tegen zijn uitwijzing, zegt Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Aangelegenheden.

Het aantal gewonden van de aanslag in Ansbach, nabij Nürnberg, werd vandaag bijgesteld tot vijftien. Vier van hen zijn ernstig gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

De politie onderzoekt nog of er anderen betrokken waren bij de zelfmoordaanslag.

Meer politiecontroles
Intussen zal de politie-aanwezigheid aan Duitse luchthavens en treinstations worden opgedreven. In de grenszones zullen extra controles worden gehouden. Dat zei minister Thomas de Maizière tijdens een persconferentie in Berlijn, nadat Duitsland in minder dan een week tijd geconfronteerd werd met vier gewelddadige aanvallen.

"Wat me het belangrijkst lijkt op dit moment, is een verhoogde politie-aanwezigheid op openbare plaatsen", aldus de Maizière.

Het Duitse bondsparket gaat er nu ook van uit dat de 27-jarige dader lid was van de terroristische organisatie IS. Het onderzoek komt daarom in hun handen terecht. Er moet nog uitgeklaard worden of de dader onderdeel was van een netwerk of dat hij alleen handelde.

Kos
ap
AFP
EPA
AFP