David Cameron: "IS en Poetin zouden blij zijn met Brexit"

AP
Islamitische Staat en de Russische president Poetin zouden het toejuichen mocht Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten. Dat heeft Brits premier David Cameron gezegd.

Na een toespraak georganiseerd door het Wereld Economisch Forum, stelde Cameron vandaag tijdens de vragenronde dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de terreurgroepering, "wellicht blij" zou zijn met een Brexit.

In het verleden verklaarde Cameron al dat een Brits vertrek uit de Europese Unie de vijanden van Groot-Brittannië in de kaart zou spelen. Het is de eerste keer dat hij suggereert dat IS zou willen dat de Britten uit de Unie stappen.

Cameron reageerde ook op de kritiek die hij vorige week na een toespraak te verduren kreeg. Toen had hij gezegd dat een nieuw conflict in Europa niet kon uitgesloten worden, waarmee hij stemmers in het referendum opriep geen risico's te nemen met een Brexit. Vandaag zei hij: "Ik heb nooit gezegd dat als we op donderdag uit de EU stappen, op vrijdag de Derde Wereldoorlog zou uitbreken".

Toch voegde hij daar aan toe dat de Russische president Vladimir Poetin en al-Baghdadi "wellicht gelukkig" zouden zijn met een Brexit.

Volgende maand wordt een referendum gehouden over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.