Coalitie bombardeert met succes IS-bolwerk Raqqa

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen flinke successen geboekt in de Syrische stad Raqqa. De coalitie onder leiding van de VS voerde gisteren zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten. Raqqa is de zelfverklaarde hoofdstad van de islamistische beweging.

Grote actie tegen IS
De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren. Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.

"Succesvol"
De aanval werd bekendgemaakt in een persbericht door luitenant-kolonel Thomas Gilleran. "Dit zal de capaciteit van IS om militair materieel vanuit Raqqa naar de rest van Syrië en Irak te verplaatsen, verzwakken", luidde het. Volgens het persbericht waren de aanvallen "succesvol" en werden verschillende doelen geraakt. Het zou gaan om gebouwen van IS en wegen. "De bewegingsvrijheid van de terroristen is sterk teruggedrongen", luidt het.

AP

22 doden
Minstens 22 mensen, waaronder ook zes burgers, zijn omgekomen bij de luchtaanvallen. Dat laat het in Londen gevestigde Syrisch observatorium voor de rechten van de mens vandaag weten. Naast de zes burgers, onder wie ook een kind, zijn de slachtoffers allemaal lid van de jihadistische terreurgroepering, aldus de ngo die zich baseert op gezagrijke medische en militaire bronnen. Tientallen anderen raakten gewond.