Brusselse vader stuurt geesteszieke zoon (23) naar IS en huwelijkt dochter (16) uit aan IS-commandant

kos
Het extremisme van Syriëstrijders uit zich niet alleen in wapengeweld. Dat bewijst een Brusselse vader die vertrok met heel zijn gezin. Hij liet zijn geesteszieke zoon van 23 als strijder inlijven, terwijl hij zijn dochter van amper 16 uithuwelijkte aan een wildvreemde IS-commandant.

Op 6 oktober 2013 stapte er in Charleroi een zeskoppig Brussels gezin op een vliegtuig richting Turkije. Met een enkel ticket. De uit Marokko stammende vader Mohammed C. (50) stond al lange tijd in contact met moslimextremisten en iedereen in zijn kennissenkring wist blijkbaar dat hij naar Syrië wou.

Echtgenote Maria G. (47) - een vrouw van Italiaanse afkomst die zich sinds haar bekering Fatiha laat noemen - zou grotendeels akkoord zijn geweest met dat plan. Achteraf verklaarde ze wel dat ze met haar drie dochters in Turkije had willen blijven, terwijl man en zoon naar het Syrische front zouden gaan.

Uitgehuwelijkt op haar 16
Vader Mohammed zette al meteen na aankomst druk op één van zijn dochters om te trouwen met een emir van IS, zo klinkt het in het vonnis van een recent terrorismeproces. De Algerijnse commandant was op dat moment 27, dochter H. amper 16.

Moeder Maria bleef met haar twee jongere dochters achter in een appartement waar ze nauwelijks buiten geraakten. Vader Mohammed en zoon Rachid boden zich bij IS aan als strijders. Of dat bij die laatste volkomen vrijwillig gebeurde, is maar de vraag. De toen 23-jarige stond immers geboekstaafd als "geestelijk instabiel". Het heeft er alle schijn van dat de zoon volop misbruikt werd voor het vuile werk.

HOE HET RADICALE GEZIN, ZONDER DE UITGEHUWLIJKTE DOCHTER, UITEINDELIJK WEER IN BELGIË TERECHTKWAM, LEES JE VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. KLIK HIER EN PROEF VIJF WEKEN GRATIS VAN DE DIGITALE KRANT