Britse special forces ontdekken afgehakte hoofden van 50 yezidi-seksslavinnen in laatste IS-bolwerk

Baghuz wordt beschouwd als het laatste bolwerk van IS in Syrië.
AFP Baghuz wordt beschouwd als het laatste bolwerk van IS in Syrië.
Britse special forces van SAS hebben in vuilbakken de hoofden ontdekt van 50 seksslavinnen die vermoord werden door IS-strijders. Ze deden de gruwelijke ontdekking in de oostelijke Syrische stad Baghuz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat waar nu nog hevig strijd geleverd wordt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Nu de nederlaag nabij is, kent de wreedheid van de jihadi’s geen grenzen”, zegt een bron aan de Britse krant The Daily Mail. “Ze voerden een laffe slachting uit op wanhopig vrouwen als laatste daad van onmenselijkheid en lieten hun afgehakte hoofden achter. Zo’n misselijkmakende daad is onbegrijpelijk voor elke normale mens.”

“De soldaten die in Baghuz de ontdekking deden, zullen nooit vergeten wat ze zagen, sommige soldaten vergeleken het met een scène uit de film ‘Apocalypse Now’. Hun enige troost is dat ze hebben bijgedragen aan het beëindigen van het terrorisme van de Islamistische Staat”, aldus de bron nog. 

De yezedi’s zijn een Koedische religieuze en etnische minderheid in Irak en Syrië. De voorbije jaren hadden ze zwaar te lijden onder het geweld van IS. Veel van hen werden door strijders van de terreurbeweging als slaaf gehouden of verkocht, of meteen vermoord.

De special forces vonden in Baghuz ook enkele lichamen van IS-strijders die gedood werden in de strijd om hun laatste bolwerk of vermoord werden door hun eigen commandanten, omdat ze ervan verdacht werden spionnen te zijn.

Burgers als menselijk schild

Er wordt nu echter gevreesd dat meer dan honderd jihadisten zich met succes verscholen hebben als vluchtelingen en zich in opvangkampen bevinden. In Baghuz verschansten zich de voorbije weken ook nog honderden jihadisten, onder hen veel uit Europa. In het nabijgelegen Hawi al-Dandal zouden de laatste IS-strijders momenteel een honderdtal burgers gijzelen en gebruiken als menselijk schild.

Yezidi’s in een vluchtelingenkamp in Sinjar, in het Koerdische deel van Irak.
REUTERS Yezidi’s in een vluchtelingenkamp in Sinjar, in het Koerdische deel van Irak.
Vluchtende yezidi’s onderweg naar de Syrisch-Iraakse grens.
REUTERS Vluchtende yezidi’s onderweg naar de Syrisch-Iraakse grens.57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans De Lille

  Ik vraag me al een hele week af hoe die gasten wisten dat dit seksslavinnen waren. Ze hebben toch enkel de hoofden gevonden.

 • Robert Van Garderen

  En die figuren willen we terughalen? Wat een grap. Mooi daarlaten en laten berechten door de Irakezen. Die hebben genoeg touw om dat op te lossen.

 • eric maier

  Gaan we ze nog altijd terughalen voor te berechten ? Belgie hoopt van niet buiten ene paar dromerige politici. De Koerden hebben het volste recht ze te veroordelen tot de doodstraf. We hebben niet te maken met een overtuiging, wel een ideologie en dat gaat dieper dan een overtuiging.En met veel grotere onzin samenhangend om gepleegde misdaden te excuseren als iets luttel.

 • Jeannine Van Dyck

  En dit allemaal voor een geloof!!! Wat een miserie! Laffe daden zijn het!

 • roger casteleyn

  Tsja, en Maggie maar kappen op Francken ivm het beschermen vd Syrische christenen. Toontje lager nu zeker hé?