Bonte: "Je houdt geen enkele Syriëstrijder tegen met een wet"

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.
photo_news Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.
De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) is blij met de maatregelen die de federale regering al heeft genomen in de strijd tegen de radicalisering. Maar tegelijkertijd vindt hij dat er nog veel meer middelen naar de lokale overheden moeten gaan. "De essentie van de aanpak ligt op het lokale niveau", zo zei hij vanmorgen op Radio 1.

Vilvoorde kende in het verleden relatief gezien heel veel jongeren die naar Syrië trokken om er te strijden aan de zijde van IS, maar zet nu hard in op deradicalisering. Een aanpak die niet elke gemeente hanteert, tot ergernis van Bonte. "Ik heb het meegemaakt dat er in mijn bureau een teruggekeerde Syriëstrijder stond en zei: 'De dag dat ik mijn enkelband kwijt ben, verhuis ik naar Brussel', omdat hij vond dat we hem te veel controleerden en opvolgden. Wel, hij is ook effectief vertrokken. Maar als we in Vilvoorde ons werk doen, en ergens anders niet, dan heb je er niet veel aan."

Volgens Bonte heeft de federale regering "schitterend werk gedaan door een foreign fighters-richtlijn op te stellen voor de burgemeesters". "Maar die richtlijn ligt daar. Als ze au sérieux was genomen door bijvoorbeeld Molenbeek, dan was de kans dat wat gebeurd is ook effectief gebeurde, 100 keer lager dan ze nu was."

"Fundamenteel probleem van middelen, mensen en competenties"

Bonte blijft ook bij zijn kritiek op de versnippering van de politiebevoegdheden in Brussel. "Je krijgt dat niet uitgelegd in het buitenland: een hoofdstad met 19 burgemeesters die niet door een deur kunnen en 6 politiezones."

Want dat vooral de lokale besturen actie moeten ondernemen, staat voor de Vilvoordse burgemeester vast. "Ik heb een bijzonder goede samenwerking met de inlichtingendiensten, maar het fundamentele probleem is er een van middelen, mensen en competenties. Het is ellendig vast te stellen dat er precies één halftijdse persoon bezig is met internetscreening, terwijl wij al jarenlang aan de alarmbel trekken."

Nieuwe wetten tegen terreur en radicalisering zijn goed, maar niet zaligmakend, zegt Bonte nog. "10 maanden na Charlie Hebdo is de helft van de 12 nieuwe maatregelen uitgewerkt, maar dat zijn allemaal wettelijke maatregelen. Je houdt geen enkele Syriëstrijder tegen met een wet, je moet het doen op het veld. De essentie van de aanpak ligt op het lokale niveau: sensibiliseren, opvolgen, netwerken opbouwen. Daar komen manschappen bij kijken, en daar loopt het verkeerd. We missen in het veld de capaciteit om de maximale veiligheid te garanderen."

'Het is ellendig vast te stellen dat er precies één halftijdse persoon bezig is met internetscreening, terwijl wij al jarenlang aan de alarmbel trekken'

Hans Bonte