Belgische vrouw bij 39 doden IS-aanslag in Tunesië

Toeristen verlaten het Imperial Hotel in Sousse na de bloedige aanslag.
AFP Toeristen verlaten het Imperial Hotel in Sousse na de bloedige aanslag.
De dodentol van de terreuraanslag in Tunesië is opgelopen tot 39. Er is ook een Belgische vrouw bij de slachtoffers, ze is in het ziekenhuis overleden aan haar verwondingen. Dat hebben de Tunesische autoriteiten aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld. IS heeft de aanslag opgeëist.

De Belgische vrouw was een van de vier gewonden, twee koppels uit Verviers en Namen. Het gaat om Lana Lemaire, echtgenote van Emile Lemaire, die zelf gewond raakte bij de aanslag. Dat meldt de stad Namen. Haar man ligt nog in het ziekenhuis.

Emile Lemaire is geen onbekende in Namen; hij zet zich al jarenlang als vrijwilliger in bij het basket. De man krijgt psychologische bijstand.

Een ander echtpaar uit Verviers raakte ook gewond bij de aanslag. Buitenlandse Zaken heeft ook contact gehad met twee Belgen over wie er nog geen informatie was.

In het hotel in de Tunesische badplaats waar de aanslag gepleegd werd, verbleven 51 Belgen.

Buitenlandse Zaken heeft het crisiscentrum dat vrijdag werd geopend na de aanslagen in het Tunesische Sousse gesloten. Er kwamen nog maar weinig telefoontjes van ongeruste Belgen op binnen, klinkt het.

Wie toch nog vragen heeft, kan terecht op het algemene permanentienummer van Buitenlandse Zaken (02/5018111). Wel wordt gevraagd om met vragen over de annulering van reizen contact op te nemen met de touroperators."Het merendeel van de doden heeft de Britse nationaliteit, zo meldde de premier. "Daarna komen de Duitsers, daarna de Belgen en daarna de andere landen", zo klonk het op een persconferentie die vannacht werd gehouden. Er werd verder ook melding gemaakt van Franse slachtoffers.

Concrete cijfers van het aantal slachtoffers per land, werden niet gegeven maar het zou gaan om toeristen van zes nationaliteiten. De premier deelde wel mee dat er 38 mensen om het leven kwamen bij de aanslag. Volgens het Tunesische ministerie van Volksgezondheid liep het dodental op tot 39.

In het hotel Imperial Marhaba dat geviseerd werd, verbleven 51 Belgen. Reynders betuigt vanuit China, waar hij koning Filip vergezelt tijdens een staatsbezoek, zijn medeleven aan de nabestaanden van het overleden slachtoffer.

Onzekerheid
Het Tunesische ministerie van Volksgezondheid had gisteren ook al melding gemaakt van Belgische slachtoffers, maar Buitenlandse Zaken heeft dat nog niet kunnen bevestigen. Wel zouden vier Belgen gewond zijn geraakt. Het gaat om koppels uit Verviers en Namen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisterenavond dat er ten minste vijf Britten onder de doden zijn. De Duitse diplomatieke vertegenwoordiging in Tunesië kon nog niets zeggen over het aantal Duitsers dat is omgekomen.

De premier kondigde tijdens de persconferentie voorts aan dat het leger zal worden ingezet om de veiligheid te versterken in "gevoelige gebieden" en op "plaatsen waar er terreurgevaar bestaat". Er zal ook "een uitzonderlijk plan voor de beveiliging van toeristische en archeologische sites" worden ontplooid, klonk het verder.

Aanslag opgeëist
IS heeft vannacht via Twitter bekendgemaakt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Tunesië. "Onze broeder, de strijder van het kalifaat Abu Yihya al-Kairouni, heeft zijn doel bij het Imperial hotel bereikt ondanks veiligheidsmaatregelen", staat in een Twitter-bericht te lezen, waarbij een foto van de mogelijke dader werd gedeeld. Er wordt gesproken van een "walgelijk oord van prostitutie, ondeugd en ongelovigheid".

De meeste slachtoffers waren afkomstig uit "landen van de kruisvaardersalliantie die in oorlog is met het kalifaat", zo klinkt het nog. De authenticiteit van de verklaring kan niet geverifieerd worden, maar de eerdere aanslagen van IS werden wel telkens op dezelfde manier opgeëist.


AFP
AFP
Het Imperial Marhaba hotel na de schietpartij.
AFP Het Imperial Marhaba hotel na de schietpartij.
CNN Breaking News on Twitter