Anonymous geruchten over geplande IS-aanslagen 'ongeloofwaardig'

Maandag stelde Anonymous in een videoboodschap dat het hackerscollectief een cyberaanval op IS voorbereidt.
REUTERS Maandag stelde Anonymous in een videoboodschap dat het hackerscollectief een cyberaanval op IS voorbereidt.
De hackersgroep Anonymous - of althans een organisatie die beweert deel uit te maken van het collectief - beweerde gisterenavond laat bewijs te hebben dat Islamitische Staat van plan is morgen wereldwijd aanslagen te plegen. De terreurbeweging zou van plan zijn aanslagen te plegen in Frankrijk, Libanon, Italië, Indonesië en de Verenigde Staten. Officieel ontkende Anonymous iets af te weten van de feiten. Nu ontkent ook de FBI formeel.

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft laten weten dat geruchten over een geplande terreuraanslag in Atlanta ongeloofwaardig zijn. Zaterdag werd op internet een lijst gepubliceerd van mogelijke doelen van aanslagen door Islamitische Staat (IS). Daar stond ook een worstelwedstrijd in die op zondag in de Verenigde Staten wordt gehouden.


Een groep die zich OpParisIntel noemt en beweert bij hackerscollectief Anonymous te horen, zei zaterdag bewijs te hebben verzameld dat er zondag wereldwijd aanslagen worden gepleegd, onder meer in de Verenigde Staten. De groepering wilde de sites waarop ze bewijs zegt te hebben gezien niet openbaar maken.

Volgens de FBI zijn er geen aanwijzingen voor een aanslag op de Survivor-worstelwedstrijd in de Amerikaanse stad Atlanta. Eerder stond ook al op het Twitter-account van Anonymous dat de groep niets weet van een terreurlijst: 'We hebben geen geruchten verspreid over mogelijke aankomende IS-aanslagen, en we hebben eerlijk gezegd geen idee waar die geruchten vandaan komen.'