Amerikaans-Turks akkoord over strijd tegen IS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bij gesprekken begin deze maand.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bij gesprekken begin deze maand.
Turkije en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over de manier waarop ze samen tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in actie moeten komen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, heeft dit vandaag gezegd. Hij zei dat er een militair akkoord is getekend. De militaire leiders uit beide landen moeten alleen nog bepalen wanneer ze samen in actie komen.

Turkije was lange tijd erg terughoudend ten aanzien van de strijd tegen jihadisten in Syrië en hield zich verre van de internationale coalitie die Washington opzette voor luchtaanvallen op IS. Maar afgelopen maand heeft Ankara de Amerikanen uiteindelijk toch toestemming gegeven de Amerikaanse basis bij het Turkse Incirlik te gebruiken voor aanvallen op IS.