Alles wat we nu weten over de IS-aanslag in Frankrijk

Politie en brandweer verzamelen zich voor de fabriek van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier.
AFP Politie en brandweer verzamelen zich voor de fabriek van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier.
Bij een aanslag op een Amerikaanse gasfabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, nabij Lyon, is een man onthoofd. Er vielen ook twee lichtgewonden. De terroristische organisatie IS heeft de aanslag opgeëist.

Rond 10 uur vanmorgen drong een man met een auto de gasfabriek binnen. De dader probeerde gasflessen te rammen en bracht kleine explosieven aan, meldden getuigen aan Franse media. Er werden verscheidene ontploffingen gehoord. Daarbij zouden volgens een eerste balans twee mensen lichtgewond zijn geraakt, zo is uit eensluidende bronnen vernomen.

Eén man werd onthoofd. Volgens een bron dichtbij het onderzoek werd het hoofd van de man op een hek buiten de fabriek gespietst met een vlag van Islamitische Staat. Het dodelijke slachtoffer is een chauffeur van een transportbedrijf, die bij de gasfabriek kwam leveren. Het is de eerste keer dat in Frankrijk iemand onthoofd wordt bij een terreuraanslag.

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek zijn één of meerdere individuen in een voertuig op de fabriek af gereden en heeft zich dan een ontploffing voorgedaan", zei een bron dichtbij het dossier. "Het onthoofde lichaam werd in de omgeving van de fabriek aangetroffen, maar we weten nog niet of het al dan niet er plaatse werd gebracht." De bron voegde eraan toe dat "een vlag met een Arabisch opschrift" ter plaatse werd gevonden.

Volgens een andere bron liep een van de daders de fabriek binnen met een islamistische vlag in de handen en bracht hij verscheidene gasflessen tot ontploffing.

Franse agenten schermen de plaats af waar het hoofd van het dodelijke slachtoffer werd gevonden.
REUTERS Franse agenten schermen de plaats af waar het hoofd van het dodelijke slachtoffer werd gevonden.
twitter

Minstens twee verdachten opgepakt

Inmiddels werden al zeker twee verdachten opgepakt. Een van de verdachten werd geïdentificeerd als de 35-jarige Yassin Salhi, een getrouwde man met drie kinderen. Dat meldt de krant Le Parisien. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft de verdachte geen strafblad, maar werd Salhi wel twee jaar lang door de politie in de gaten gehouden omdat hij mogelijk zou zijn geradicaliseerd. Volgens Cazeneuve werd het onderzoek naar de man in 2008 gestaakt.

Salhi woont in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Hij werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren.

Volgens Cazeneuve heeft de politie verdachte handlangers van de dader gearresteerd. "Mensen die mogelijk hebben deelgenomen aan deze misdaad zijn aangehouden. Uit het onderzoek zal blijken of ze betrokken waren en zo ja op welke manier", zei Cazeneuve.

Volgens de regionale krant Le Dauphiné Liberé zou er een tweede verdachte zijn opgepakt. Het zou gaan om de bestuurder van een Ford Fusion die vrijdagmorgen heen en weer reed voor de fabriek waar de aanslag werd gepleegd. Diezelfde krant meldt dat nog minstens één bijkomende arrestatie is verricht in verband met de aanslag op een fabriek bij Lyon.

In de woning van de tweede verdacht die opgepakt werd naar aanleiding van de aanslag bij Lyon, is een huiszoeking aan de gang, zo hebben Franse media gemeld. De verdachte zou de omgeving van de fabriek verkend hebben.

Volgens de prefect van het departement Isère, Jean-Paul Bonnetain, had het voertuig waarmee de aanslag werd gepleegd, de toestemming om het fabrieksterrein te betreden. "Je geraakt deze industrieterreinen niet zomaar binnen. Het is een voertuig dat de toestemming had om het betrokken terrein te betreden. De procedure werd dus nageleefd", zei de prefect volgens de krant Le Monde.

De terreurbestrijdingsbranche van de Franse politie is naar de plaats van de aanslag gestuurd. Het onderzoek richt zich op "moord en poging tot moord in een georganiseerde groep in relatie tot terrorisme", zei het Openbaar Ministerie in Parijs.

Premier Manuel Valls heeft een verhoogde waakzaamheid voor de "gevoelige plaatsen" in de regio Rhône-Alpes afgekondigd. Dat geldt onder meer voor alle sites met gevaarlijke stoffen in de regio. De getroffen fabriek is een Seveso-bedrijf waar veel gasflessen liggen.

De Franse president François Hollande houdt om 15.00 uur overleg met de defensieraad (Conseil de défense), zo meldt de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian. Le Drian breekt een bezoek in het zuidwesten van Frankrijk af om aan de vergadering deel te nemen. Hollande, die vrijdag voor een Europese topbijeenkomst in Brussel is, "keert aan het begin van de middag terug" naar Parijs.

Sinds de aanslagen van januari heeft de Franse regering drastische maatregelen genomen voor waakzaamheid tegen terreur op openbare plaatsen, en de minister van Binnenlandse Zaken heeft vaak herhaald dat de dreiging in Frankrijk "heel hoog" bleef.

De gasfabriek van Air Products waar de aanslag plaatsvond.
AFP De gasfabriek van Air Products waar de aanslag plaatsvond.

"Terroristische daad"

De Franse president François Hollande sprak in een reactie vanuit de EU-top in Brussel van een "terroristische daad". Hollande bevestigde dat de aanslag tegen een gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier is uitgevoerd door één dader, die is opgepakt. "Misschien was hij vergezeld door nog een andere persoon", zei Hollande. "Over de opzet van de aanslag bestaat geen twijfel: een ontploffing uitlokken", zei Hollande.

Het slachtoffer van de aanslag werd onthoofd en op het lichaam werden opschriften teruggevonden, bevestigde Hollande, zonder meer informatie te geven over de aard van de opschriften. Hij zei niet of de aanslag al dan niet werd opgeëist door Islamitische Staat. De verdachte dader is in ieder geval opgepakt en geïdentificeerd, het gerechtelijk onderzoek is in volle gang.

"Emotie mag niet de enige reactie zijn", besloot Hollande. "We mogen nooit toegeven aan angst." Na zijn reactie keerde de president naar Parijs terug voor een defensieraad op het Elysée. Ook premier Manuel Valls, die momenteel een bezoek aan Latijns-Amerika bracht, brak dat af.

De Britse premier David Cameron heeft zijn medeleven al betuigd. In een gesprek met de Franse president François Hollande veroordeelde Cameron "het verschrikkelijke incident".

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei mee te leven met de Fransen. "De democratie zal altijd een front vormen tegen dit soort barbaarsheid."

Ook Europees President Donald Tusk drukte zijn medeleven uit via Twitter.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn afschuw uitgesproken. "Het is met een gevoel van afschuw dat we het nieuws vernemen van een zo dramatische aanslag, een terroristische aanslag met in Europa ongeziene methodes", zei Reynders vanuit het Chinese Shenzen, waar hij nog met het vorstenpaar op staatsbezoek is.

België staat klaar om de Franse autoriteiten bij te staan indien ze daarom zouden vragen, liet Reynders nog weten. Over eventuele gevolgen voor ons land, wilde hij zich nog niet uitspreken. Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, evalueert de situatie op de voet.

Ook premier Charles Michel sprak intussen via Twitter al zijn steun uit aan de Franse president François Hollande en alle Fransen.