Aanslagen in Sinaï kosten aan elf mensen het leven

Hulpdiensten en veiligheidsagenten aan het Swiss Inn hotel, waar de aanslag plaatsvond.
AFP Hulpdiensten en veiligheidsagenten aan het Swiss Inn hotel, waar de aanslag plaatsvond.
Bij twee aanslagen op een hotel met kieswaarnemers en een politiewagen in het noorden van de Sinaï zijn vandaag in Egypte zeker elf mensen om het leven gekomen. Het filiaal van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op het schiereiland heeft op internet de aanval op het hotel opgeëist.

Bij de aanslag op het Swiss Inn hotel in al-Arish kwamen behalve de drie gewapende extremisten een rechter, een procureur en twee politieagenten om. Er vielen ook minstens twaalf gewonden. In het hotel verbleven ongeveer 50 rechters die toezagen op de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zondag en maandag. Eerder was sprake van vier aanvallers en een bestuurder, die om het leven zouden zijn gekomen.

Later vandaag was er ook een aanslag op een politiewagen in de buurt van al-Arish. Daarbij lieten vier leden van de veiligheidstroepen het leven.

Het noorden van de Sinaï is een toevluchtsoord voor jihadisten. Het IS-filiaal is er zeer actief, en eiste eind oktober ook de crash van een Russisch passagiersvliegtuig boven het schiereiland op.