Aanhouding 'niet nodig': terrorist is gaan vliegen

SYRIËSTRIJDER KREEG NOCHTANS 7 JAAR CEL

RV
Khaled Khattab (26), een vriend van topterrorist Najim Laachraoui, is ondanks een zware celstraf ons land kunnen ontvluchten, omdat de rechter zijn onmiddellijke aanhouding niet nodig vond. Tot afgrijzen van het parket.

Khaled Khattab, alias Khalid the Boss, heeft zowel de Belgische als de Syrische nationaliteit. Hij woonde in het Brusselse Oudergem maar vertrok samen met Abdelouafi Elouassaki, een beruchte jihadi, op 21 februari 2013 naar Syrië. Daar bleef hij een jaar. Volgens de krant 'La Dernière Heure' is Khattab een intimus van Najim Laachraoui, één van de kamikazes van de aanslag in Zaventem.


Hij verbleef in de stad Aleppo in een villa waar nog andere Belgische jihadi's woonden. Khattab deelde een kamer met Jejoen Bontinck, aldus het vonnis van de rechtbank, en hij zat in hetzelfde kamp als Najim Laachraoui, wiens telefoon hij zelfs gebruikte.

Op weg naar IS

Tijdens zijn voorhechtenis, na zijn terugkeer uit Syrië, werd in zijn cel een cd gevonden met liedjes waarin IS werd verheerlijkt. "Hij is een aanhanger van een extreem radicale visie op de islam", zo oordeelde de rechter die hem wegens terrorisme veroordeelde tot zeven jaar cel.


Maar ondanks die zware celstraf beval de rechtbank niét de onmiddellijke aanhouding van de terrorist. Gevolg: hij verdween in het niets.


"Enkele weken geleden hebben wij vernomen dat hij werd aangehouden in Turkije", zegt Eric Van der Sypt van het federale parket in 'La Dernière Heure'. "We hebben zijn uitlevering gevraagd. Maar hij wordt in Turkije ook vervolgd voor terrorisme."


Het federale parket zegt te betreuren dat de rechtbank niet is ingegaan op haar vraag tot onmiddellijke aanhouding. De terrorist was blijkbaar op weg naar Syrië om zich daar opnieuw aan te sluiten bij de terreurbeweging IS.