Aan dit huiveringwekkende terreurcomplot is Duitse stad Düsseldorf ontsnapt

thinkstock
In het centrum van Düsseldorf moesten ze een verschrikkelijk bloedbad aanrichten. Maar dat terreurcomplot konden ze nooit ten uitvoer brengen. Nu staan de IS-terroristen terecht en komen alle gruwelijke details naar boven.

Het is het zogenoemde 'Mumbai'-scenario waar de veiligheidsdiensten al jaren voor vrezen. In de smalle en drukke straten van de oude stad zouden de jihadisten bomvesten laten ontploffen. De vluchtende menigte zou aan het uiteinde van de straatjes opgewacht worden door telkens twee terroristen met automatische wapens om nog veel meer slachtoffers te maken.

Dat bloedige scenario, vernoemd naar de aanslag in de Indiase stad Mumbai waarbij 171 doden vielen, moest in Düsseldorf al lang in de praktijk gebracht zijn. Volgens het Duitse parket had een IS-commandant de massamoord reeds in 2014 bevolen.

Wroeging
Maar Syriër Saleh A. (30), de vermoedelijke leider van de terroristische cel die het plan moest uitvoeren, kreeg gewetenswroeging en gaf zich in februari 2016 aan in Parijs, alwaar hij op het politiecommissariaat het complot uit de doeken deed.

Deze week moet hij zich met twee vermoedelijke Syrische kompanen, Hamza C. (29) en Mahood B. (26), voor de rechtbank verantwoorden. A. Arahman (31) die de bomvesten moest maken en zijn sporen had verdiend bij de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, wordt afzonderlijk vervolgd.

Volgens de aanklacht kreeg Saleh A. de opdracht voor het bloedbad vanuit het Syrische IS-bolwerk Raqqa. Via de Balkanroute kwamen Saleh A. en Hamza C. vervolgens naar Duitsland. Ze deden zich voor als vluchtelingen.

Ze hadden vervolgens hun 'ideale' dag voor een aanslag vastgelegd. De terreurdaad zou op een vrijdag of zaterdag moeten plaatsvinden omdat het dan erg druk zou zijn in de oude stad.

10 terroristen
Uiteindelijk moesten 10 jihadi's in Düsseldorf in actie komen: twee zelfmoordterroristen en telkens twee terroristen aan de vier uitgangen van de oude stad. Volgens Duitse media waren de overige terroristen blijkbaar nog onderweg om zich bij de slapende cel van de reeds vier opgepakte jihadi's te voegen.

"Ze moesten zo veel mogelijk slachtoffers maken en wellicht ook zichzelf opblazen van zodra hun kogels op waren", volgens het parket.