52 Syriëstrijders preventief opgesloten in Belgische gevangenissen

Een IS-strijder in de buurt van de Syrische stad Palmyra.
reuters Een IS-strijder in de buurt van de Syrische stad Palmyra.
In ons land zitten er 112 mensen in de cel nadat ze naar het conflictgebied in Syrië zijn getrokken of omdat ze plannen hadden om naar Syrië te trekken. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens heeft gegeven in antwoord op een schriftelijke vraag van Denis Ducarme (MR). Van de 112 zijn er 60 veroordeeld en zitten er 52 preventief opgesloten. Twee betrokkenen zitten in het buitenland in de cel.

Wie naar het conflictgebied in Syrië trekt, wordt geseind en riskeert opgepakt te worden bij terugkeer. De onderzoeksrechter kan dan beslissen de betrokkene aan te houden. Al wie terugkeert uit zo'n conflictzone in Irak of Syrië maakt in principe het voorwerp uit van een repressief dossier.

Tot nog toe zijn er twee veroordelingen uitgesproken op basis artikel 140 sexies van het Strafwetboek, op grond waarvan wie met bepaalde bedoelingen naar Syrië vertrekt, kan worden gestraft. In de meerderheid van de gevallen wordt er vervolging ingesteld op basis van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Uit de cijfergegevens blijkt nog dat 83 mensen mensen hebben geprobeerd naar een jihadistische conflictzone te reizen, maar zijn ze daar - al dan niet vrijwillig - niet in geslaagd. In tussentijd zijn er 26 van hen veroordeeld.
26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • kevin dauphin

  En wij er voor betalen levert die uit aan syrie...

 • Marc Vinck

  Best een zo lang.... mogelijk voorarrest en dan 20 jaar vast. En de hele familie onder curatele.

 • Joske Vermeulen

  Uitleveren aan het land waar ze hun misdaden gepleegd hebben. Daar krijgen ze mogelijk wél een gepaste straf.

 • Ole Schaaf

  ha ha iedereen zeurt maar over terug sturen langer de gevangenis Hotel dit hotel dat Is het misschien niet zo dat we telkens weer op de verkeerde persoon stemmen ?? Misschien volgend jaar weer even wakker worden en op iemand stemmen die het echt waar kan maken en ook direct .... gr

 • maarten anthonis

  Nu ze om de week nog verlof geven en alles komt wel in orde hėė minister geens.