280 IS-strijders in Syrië geven zich over, duizenden mensen geëvacueerd uit laatste IS-bolwerk

Een vermoedelijk lid van Islamitishe Staat wandelt voorbij leden van de SDF na het verlaten van Baghouz.
AFP Een vermoedelijk lid van Islamitishe Staat wandelt voorbij leden van de SDF na het verlaten van Baghouz.
In het laatste bolwerk van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië verblijven naar schatting nog zo'n duizend jihadisten. Dat zegt de woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die een offensief is gestart tegen IS-strijders die zich ophouden in Baghouz, vlak bij de Iraakse grens. Daarnaast zouden reeds 280 jihadisten zich hebben overgegeven. 

Gisteren heeft de SDF, die gesteund wordt door de VS, ongeveer 3.000 mensen uit de laatste verzetshaard van IS geëvacueerd. Onder hen waren tweehonderd IS-strijders die zich over hebben gegeven, zegt de woordvoerder. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het over de evacuatie van 280 gecapituleerde jihadisten. “Dus we denken dat het aantal terroristen om en bij de duizend kan zijn, naast de burgers die er vastzitten”, aldus de zegsman over de resterende jihadisten in Baghouz. 

De militieleden van SDF hadden het offensief op het laatste restant van het kalifaat zondag vertraagd, om aan nog meer burgers en extremisten de mogelijkheid te geven om de enclave te verlaten. Vandaag konden honderden mannen, vrouwen en kinderen een SDF-basis bereiken. Na controle en identificatie werden ze onder begeleiding van SDF-troepen uit Baghouz weggehaald.

Turkse grensovergang heropend

Intussen heropende Turkije terug de grensovergang in Oncupinar. Dat is voor het eerst sinds de Syrische burgeroorlog acht jaar geleden begon. De grensovergang ligt zo'n 45 kilometer verwijderd van de Syrische stad Aleppo. De komende weken zouden er volgens de Turkse minister van Handel Ruhnsar Peckan nog een tweede grensovergang in het noordwesten Syrië geopend worden. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Laat de Irakezen, Syriers en Koerden over hun lot beslissen. Ze zullen nooit dezelfde barbaarsheid kunnen halen dan die IS misdadigers, idem hun vrouwen. en jonge kinderen die fier als een gieter foto's lieten maken met een door hen afgesneden hoofd.

 • guy perain

  ''In het laatste bolwerk van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië verblijven naar schatting nog zo’n duizend jihadisten''... Kunnen ze dat niet (per ongeluk) gewoon plat bombarderen!?

 • Juliaan Van Reeth

  Laat ze allemaal veroordelen vogens het sharia snelrecht. Daarna het vonnis onmiddellijk voltrekken. Opgeruimd staat netjes en dan hoeven we niet te vrezen dat ze, vermomd als vluchtelingen, in Europa ergens opduiken.

 • Johan Bauwens

  Hopelijk komt dat crapulevolkje niet naar ons land

 • Cor Dierckx

  Zullen waarschijnlijk allen de doodstraf krijgen voor hun barbaarse misdaden.