160 Russische IS-strijders omgekomen in Syrië

In september is Rusland, dat in het conflict de kant van het regime koos, begonnen met luchtaanvallen tegen IS in Syrië.
AP In september is Rusland, dat in het conflict de kant van het regime koos, begonnen met luchtaanvallen tegen IS in Syrië.
In Syrië zijn al 160 Russen omgekomen die voor Islamitische Staat de wapens hadden opgenomen. Dat heeft een Russische onderminister van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

Internationaal worden de inspanningen opgevoerd om een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog. De Syrische president Bashar al-Assad heeft intussen kritiek geuit op het vredesplan dat de internationale gemeenschap heeft opgesteld. Voor hem kan er pas sprake zijn van een politieke oplossing als alle terroristen verslagen zijn. Dat zei hij gisteravond op het Italiaanse Rai-1.

"Er vechten nu meer dan 25.000 buitenlandse terroristen onder de vlag van IS", zei onderminister Oleg Siromotolov, geciteerd door persbureau TASS. "Zij komen van Arabische landen, Europa, Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (een verband van ex-Sovjetstaten, red.)". Vanuit Rusland zijn er 2.719 burgers vertrokken. "Van hen zijn er 160 omgekomen, 73 zijn teruggekeerd en hebben terechtgestaan en nog eens 36 zijn gearresteerd."

Russische luchtaanvallen
In september is Rusland, dat in het conflict de kant van het regime koos, begonnen met luchtaanvallen tegen IS in Syrië. Nadat IS de verantwoordelijkheid opeiste van de aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig, boven de Sinaï, kondigde Moskou aan dat het zijn campagne in Syrië opvoert. Ook een door de VS geleide coalitie, waarvan ook België en Frankrijk deel uitmaken, heeft de afgelopen dagen meer aanvallen uitgevoerd.

Afgelopen weekend bereikten 17 landen, waaronder Rusland en de VS, in Wenen een akkoord over een "roadmap" die op termijn moet leiden naar vrede. Dat plan schrijft voor dat er over zes maanden een overgangsregering moet zijn, en over 18 maanden een stembusgang. Over het lot van Assad zijn Rusland en de VS het nog niet eens.

Er vechten nu meer dan 25.000 buitenlandse terroristen onder de vlag van IS. Vanuit Rusland zijn er 2.719 burgers vertrokken

Oleg Siromotolov, Russisch onderminister van Buitenlandse Zaken