16-jarige Zwitserse trouwde in Syrië met IS-strijder, nu is ze naar huis teruggekeerd

kos
Een zestienjarig Zwitsers meisje en haar zeventienjarige broer zijn uit Syrië teruggekeerd. Op de luchthaven van Zürich werden beiden aangehouden.

Dinsdag landden de tieners op Zwitsers grondgebied na een verblijf van dertien maanden in Syrië. Daar hadden ze zich aangesloten bij IS. Waarom en hoe de broer en zus terugkeerden, is niet helemaal duidelijk.

Volgens de Zwitserse krant Landbote werd het meisje uitgehuwelijkt aan een strijder. Haar broer zou zich beziggehouden hebben met het bestuderen van de koran. Het leven in Syrië zou hen niet bevallen zijn.

Voor hun vertrek naar IS-territorium bezochten de tieners uit Winterthur regelmatig twee moskeeën in hun heimat. De gebedshuizen hadden banden met ronselaars. In december 2014 verdwenen beiden plots. De broer en zus namen toen wellicht het vliegtuig naar Istanboel. Hun vader reisde hen nog achterna naar Turkije in een poging zijn kinderen op te sporen.

Nu zijn de tieners dus weer in Zwitserland waar hen een gevangenisstraf boven het hoofd hangt voor steun aan een criminele organisatie.