146 doden bij aanval van IS op Kobane

Een rookpluim boven Kobani, waar de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten zijn opgelaaid.
EPA Een rookpluim boven Kobani, waar de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten zijn opgelaaid.
Bij de aanval van Islamitische Staat (IS) op de Syrische grensstad Kobane zijn tot nu toe zeker 146 doden gevallen. De strijders van IS proberen Kobane te heroveren op de Koerdische militie YPG. Het is het op een-na-grootste bloedbad dat IS tot nu toe heeft aangericht in Syrië, zo meldt Syrian Observatory for Human Rights, een instituut dat het conflict monitort.

In de nacht van woensdag op donderdag opende de terreurgroep de aanval. De gevechten zijn nog altijd gaande en er zijn meerdere zelfmoordaanslagen gemeld. Activisten melden daarnaast dat IS bij een dorp nabij Kobane twintig Koerden, onder wie vrouwen en kinderen, heeft doodgeschoten. 

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat IS de stad van drie kanten heeft aangevallen. Verschillende zelfmoordterroristen bliezen zich op. Om de stad ongezien binnen te komen droegen IS-strijders uniformen van Koerdische strijdkrachten en het Vrije Syrische Leger, dat aan de zijde van de Koerden vecht. Volgens de Arabische nieuwszender heeft IS 'meerdere delen van de stad ingenomen'. Tientallen mensen zijn op de vlucht geslagen. 

De Syrische staatstelevisie en Koerdische media beweren dat IS-strijders de stad vanuit Turkije zijn binnengedrongen. Turkije heeft dit ontkend. Het lokale bestuur in de provincie Sanliurfa stelt in een verklaring dat de strijders Kobane via Jarablus zijn binnengekomen. Jarablus ligt ten westen van de stad, aan de Syrische zijde van de grens. 

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken doet de beschuldigingen af als 'leugens'. Hij zegt verder dat er 63 gewonden vanuit Kobane Turkije zijn binnengebracht. Twee daarvan, onder wie een kind, zijn gestorven.

Gewonden worden afgevoerd naar het ziekenhuis van Suruc in de Turkse provincie Sanliurfa.
AFP Gewonden worden afgevoerd naar het ziekenhuis van Suruc in de Turkse provincie Sanliurfa.

Belegering van vier maanden

Kobane, ook wel bekend als Ayn al-Arab, is sinds 2012 grotendeels in handen van de Koerdische militie YPG. Van september 2014 tot januari dit jaar belegerden de soennitische extremisten van IS de stad. Na hevige gevechten en luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie wisten Koerdische strijdkrachten Kobane weer in handen te krijgen. De stad is nog altijd zwaar beschadigd en veel inwoners verblijven in Turkije.  

Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 losbarstte, had Kobane naar schatting 45.000 inwoners, de meesten Koerden, maar ook Arabieren en etnische Armeniërs en Turkmenen.

Tweede front in al-Hasakah

IS heeft niet alleen de aanval geopend op Kobane, maar ook op al-Hasakah, in het noordoosten van Syrië. De regio is opgedeeld in Koerdische en regeringsgebieden. De zittende milities worden sinds augustus vorig jaar bestookt door IS. 

De huidige gevechten vinden plaats in de zuidelijke wijk al-Nashwa. Volgens IS hebben de regeringstroepen zich daar teruggetrokken. Ze zouden zich in het centrum van de stad hebben verschanst. Op videobeelden van vandaag is te zien dat mensen in groten getale proberen de stad te ontvluchten. 

Ook in het zuiden van Syrië, in de omgeving van de stad Daraa, zijn hevige gevechten aan de gang. Rebellengroepen proberen in deze regio gebied te veroveren op de regeringstroepen van president Assad. De afgelopen maanden hebben ze daarbij flink wat terreinwinst geboekt. De operatie staat bekend onder de naam 'Zuidelijke Storm'. In de Jordaanse grensplaats Ramtha kwam vandaag een Jordaanse straatkoopman om het leven en raakten zeven mensen gewond doordat er een mortier vanuit Deraa op straat landde.

Overwinningen op IS

Eerder deze week meldden Koerdische strijders meerdere overwinningen op IS. Ze veroverden in het noorden van Syrië een legerbasis die bekendstaat als Brigade 93. De Koerden trokken ook grote delen van Ein Eissa binnen, de laatste grote stad die op de weg naar Raqqa ligt, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Begin deze maand wisten Koerdische strijdkrachten IS al uit de Syrische grensplaats Tel Abyad te verdrijven. 

Bij de Syrische burgeroorlog, die in maart 2011 begon, zijn naar schatting al meer dan 230 duizend doden gevallen. IS heeft ongeveer de helft van het land in handen.