Exclusief voor abonnees


Zijn kalifaat is weg, maar waar is IS-leider al-Baghdadi gebleven?

Het IS-kalifaat is nog maar een paar dorpen groot, maar waar is IS-leider al-Baghdadi gebleven? Hij zou zich in sportkleding en zonder telefoons door het grensgebied van Syrië en Irak begeven.
Mark Reijntjens Het IS-kalifaat is nog maar een paar dorpen groot, maar waar is IS-leider al-Baghdadi gebleven? Hij zou zich in sportkleding en zonder telefoons door het grensgebied van Syrië en Irak begeven.
Het laatste bolwerk van IS in Syrië is bijna veroverd. De grote vraag is: waar is de leider van het kalifaat gebleven? Abu Bakr al-Baghdadi, de meest gezochte man ter wereld, doet er alles aan om onder de radar te blijven.

Dorp voor dorp ruimen Koerdische en Arabische milities, gesteund door Amerikaanse troepen, de laatste resten op van het kalifaat van de Islamitische Staat. Eens was die islamitische heilstaat zo groot als Groot-Brittannië. Nu rest in Syrië, rond het stadje Baghuz, een paar vierkante kilometer, niet veel meer dan Central Park in New York. Eind deze week moet de klus zijn geklaard, verwacht de Amerikaanse president Donald Trump. Direct daarna beginnen de Amerikanen met het daadwerkelijk naar huis halen van tweehonderd soldaten.

Bijna al het grondgebied dat IS veroverde tussen 2013 en 2017 is de organisatie nu kwijt. Het net sluit zich daarmee ook rond de grote baas, IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Op hem wordt gejaagd zoals destijds op Osama bin Laden, de baas van al-Qaida. De normaliter in zwarte djellaba gehulde prediker Al-Baghdadi zou nu in sportkleding rondtrekken om herkenning te bemoeilijken.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlito Brigante

  Bestaat deze man wel echt dat zou de vraag moeten zijn

 • Maria De Vuyst

  Baghdadi kwam om tijdens de herovering van Raqqah door een Russische drone die er een raketaanval uitvoerde, toen de Russen wisten dat er hoog IS-overleg was om het voorstel van de YPG en CIA om IS te laten verplaatsen naar het zuidoostelijk Syrisch grensgebied om daar de toen oprukkende Iraanse troepen tegen te houden. Maar dat kan de VS uiteraard niet melden he. Poetin berichtte dat toen wel.

 • Serge Aernoudt

  Het kalifaat is misschien wel weg, maar of dat IS de wereld uit is blijft zeer de vraag. Ik denk dat op termijn ze nog veel erger voor de dag zullen komen dan het al is geweest.

 • Bertrand Janses

  Waar zit hij? Wat men van een lafaard mag verwachten, hij heeft als eerste het zinkend schip verlaten!(normaal blijft de kapitein tot laatst)

 • Erik Van Bever

  Waarschijnlijk bij ons België, want hij heeft asiel aangevraagd