"Turkije heeft plannen om IS komende dagen aan te vallen"

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu.
AP De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu.
Turkije overweegt "de komende dagen" een militair offensief te lanceren tegen de terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioglu, gisteren gezegd. IS is verdachte nummer één van de zware aanslag in oktober in Ankara.

"We hebben plannen om de komende dagen militair tegen hen op te treden, u zal het zien", zei Sinirlioglu volgens het persbureau Anatolie op een persconferentie over de toekomst van het Midden-Oosten in Erbil (Iraaks Koerdistan).

Na maanden druk van de bondgenoten van de NAVO was Ankara in de zomer bereid zich aan te sluiten bij de militaire coalitie tegen IS die door de Verenigde Staten geleid wordt. Vliegtuigen van de coalitie stijgen op de luchtmachtbasis van Incirlik, in het zuiden van Turkije, op. Het Turkse leger opereerde tot dusver echter vooral tegen de rebellen van de Koerdische PKK.

"De opmars van Daesh (het Arabische acroniem voor IS, nvdr)is weliswaar afgeremd dankzij de internationale inspanning waarvan wij deel uitmaken, maar de dreiging is allerminst verdwenen", zei Sinirlioglu. De minister preciseerde niet in welk land het Turkse leger een operatie plande.

Nabestaanden rouwen om de slachtoffers van de aanslag in Ankara.
AFP Nabestaanden rouwen om de slachtoffers van de aanslag in Ankara.