"Toen IS kwam, moesten de jongetjes hun oksels tonen. De reden waarom was wreed"

kos
Ahmed was tien jaar oud. Nadat IS in augustus vorig jaar zijn thuishaven Kocho in Irak had ingenomen, moest hij samen met honderden andere Yezidi-kinderen in de rij gaan staan. De moslimextremisten wilden controleren welke jongetjes okselhaar hadden. De reden van dit alles, is amper te bevatten.

Jongetjes met okselhaar werden door de jihadi's als te oud beschouwd en dus niet meer indoctrineerbaar. Zij werden onmiddellijk doodgeschoten. De overblijvers kregen islamonderricht en een harde militaire training. Dat vertelde Ahmed in een exclusief gesprek met de International Business Times.

Welp
De zusjes van Ahmed werden als seksslaven verkocht in Mosoel en Raqqa. Volgens overlevenden werden zo'n 800 mensen omgebracht door de terreurorganisatie waaronder ook jongetjes niet ouder dan twaalf tijdens de verovering van Kocho. Ahmed werd gespaard en gerekruteerd als 'welp' van IS.

Safe house
Fast forward naar vandaag. Ahmed (11) bevindt zich nu in een 'safe house' in de Duitse stad Stuttgart samen met 70 andere Yezidi vrouwen en kinderen. Hij reisde naar Duitsland in het kader van een vluchtelingenproject dat zich bekommert om Yezidi die ontsnapten uit de hel. Zijn moeder bleef in Irak. Daar wacht ze nog steeds op nieuws van haar man en zonen die nog steeds vermist zijn. Leven ze nog of liggen ze begraven in een massagraf?

Geen wiskunde
"Bij IS leerde ik geen wiskunde of ging ik niet samen naar school met meisjes", zei Ahmed. "We leerden om te gaan met wapens en we leerden  hoe we granaten zo ver mogelijk konden gooien." Zijn vrienden in de 'welpenkampen' van het kalifaat kwamen uit veel verschillende landen: Marokko, Afghanistan, Algerije, Tunesië, Jordanië en Duitsland.

Gered
Het jongetje was er ook getuige van hoe mensen werden gedood. Het meest extreme geweld zag hij in Tal Afar in Irak waar militanten van IS alle mannen uitmoordden. Het kind werd afgelopen lente dankzij de hulp van geheime netwerken uit IS-gebied gesmokkeld.

Frontlijn
De welpen die nog steeds in handen zijn van de terreurorganisatie, zullen zeker worden ingezet in Irak en Syrië. Ze moeten wapens transporteren, bodyguard zijn of zelfs zelfmoordterrorist. Bij een invasie met grondtroepen zullen kinderen als eerste naar de frontlijn worden gestuurd, menen experts.