"Terrorist verstopte kalasjnikov in parasol"

EPA
De twee schutters die vanmiddag 37 mensen hebben doodgeschoten in de Tunesische badplaats Sousse, kwamen per rubberboot naar het strand waar ze hun bloedige aanslag begonnen, zo meldden getuigen. Een terrorist werd ter plaatse gedood, een andere zou opgepakt zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

De Tunesische minister Rafik Chelly, die belast is met veiligheidszaken, meldt dat de overleden verdachte een Tunesiër is, afkomstig van de regio Kairouan (een van de heilige steden van de Islam, in het centrum van Tunesië, nvdr). "Het is een student", aldus de minister aan radiozender Mosaïque FM. Hij voegt nog toe dat "deze persoon niet gekend was (door onze diensten)".

"Hij kwam binnen op het strand, gekleed als iemand die ging zwemmen. Hij had een parasol vast met daarin zijn wapen. Eenmaal aangekomen op het strand, gebruikte hij zijn wapen", aldus Chelly. Eerder liet het ministerie van Binnenlandse Zaken ook weten dat de dader arriveerde in een boot.

Een tweede vermoedelijke terrorist werd gearresteerd. Er circuleren foto's van twee mannen die worden opgepakt in verband met de aanslag. Het is echter nog onbevestigd of het inderdaad om een van de daders gaat.

Het duo kwam aan land op het strand van hotel Impérial Marhaba en opende het vuur op nietsvermoedende badgasten onder parasols. Volgens getuigen deden ze dat met kalasjnikovs en werd er ook met granaten gegooid. Onder de toeristen brak enorme paniek uit. Britse toeristen vertellen verslagen aan de zender SkyNews hoe zie zich in hun kamers verstopten en stuurden foto's van matrassen en meubels waarmee ze hun hoteldeuren blokkeerden.

De autoriteiten hebben het strand en de omgeving van het getroffen hotel hermetisch afgesloten. Veiligheidsmensen zijn massaal ter plaatse. Volgens een nieuwe officiële balans van het Tunesische ministerie van Volksgezondheid zijn er bij de aanslag zeker 37 doden en 36 gewonden gevallen.