"Slapende cellen IS bereiden nieuwe aanslagen voor"

De vertrekhal van Zaventem, net na de aanslag van 22 maart.
photo_news De vertrekhal van Zaventem, net na de aanslag van 22 maart.
Uit gelekte documenten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) blijkt de vrees gegrond dat de organisatie nog meer aanslagen zoals in Parijs en Brussel plant, zo heeft het Britse SkyNews vandaag gemeld.

IS heeft al, veel langer dan veiligheidsdiensten vermoedden, buitenlandse strijders getraind om westerse doelwitten aan te vallen. De documenten versterken ook de vrees dat een netwerk van slapende cellen doorheen Europa is verspreid, ontdekking vermijdt en nieuwe aanslagen van het type Parijs en Brussel plant, aldus de commerciële zender.

Ook blijkt dat IS in verband met sommige aangelegenheden met het regime in Damascus heeft "samengespannen", bijvoorbeeld omtrent de terugtrekking van wapens uit de antieke stad Palmyra en het evacueren door IS van gebieden vooraleer het Syrische regeringsleger aanvalt.

Sky stelt dat de authenticiteit van deze handgeschreven documenten uit het hoofdkwartier van de terreurorganisatie "onmogelijk" te verifiëren valt. Maar alle materiaal dat de zender via gelijkaardige weg te pakken heeft gekregen bleek echt te zijn.

Een antiterreuractie in Frankrijk eerder dit jaar.
AP Een antiterreuractie in Frankrijk eerder dit jaar.

"Strijders klaar om zich op te offeren'

In een nieuwe video dreigt de terreurgroep er bovendien mee dat haar soldaten 'klaar zijn om zichzelf op te offeren'. Opvallend aan het filmpje is dat er kindsoldaten in te zien zijn die een Franstalig jihadistenlied zingen.

"Onze strijders zijn overal, klaar om zich op te offeren", klinkt het. De begeleidende beelden tonen beelden van kinderen - meestal niet ouder dan 12 jaar -  die deelnemen aan militaire oefeningen en zich klaarmaken voor de strijd.

Met de video wil IS wellicht steun zoeken onder Franssprekende aspirant-jihadi's.