Premier Cameron wil akkoord parlement om IS te bombarderen in Syrië

De Britten nemen deel aan luchtaanvallen boven Irak, maar na de aanslagen in Parijs wil premier Cameron ook IS in Syrië bombarderen.
AP De Britten nemen deel aan luchtaanvallen boven Irak, maar na de aanslagen in Parijs wil premier Cameron ook IS in Syrië bombarderen.
De Britse premier David Cameron gaat op zoek naar een parlementaire goedkeuring voor een oorlogsmissie in Syrië. Cameron zei te begrijpen dat het parlement weinig voelt voor militaire acties tegen IS in Syrië, maar stelde dat Groot-Brittannië meer moet doen in de strijd tegen de terreurgroep.

Cameron gaf te kennen dat hij de parlementsleden zal vragen in te stemmen met de lancering van luchtaanvallen op IS-doelwitten in Syrië. Hij voegde er aan toe dat hij een "uitgebreide strategie" zal opstellen om de terreurorganisatie te verslaan. Evenwel zal hij pas doorgaan met een stemming in het Lagerhuis indien hij ervan overtuigd is dat hij die kan winnen.

Nog voor Kerstmis
Plannen om IS in Syrië te bombarderen moeten tegen eind deze maand uitgewerkt worden. Dat betekent dat de eerste luchtaanvallen nog voor Kerstmis kunnen plaatsgrijpen. Cameron zei dat de plannen om IS in Syrië te bombarderen "enkel maar groter werden" sinds de terreuraanvallen in Parijs, waarbij 129 doden vielen.

Cameron en andere ministers hebben de huidige situatie waarbij Groot-Brittannië luchtaanvallen uitvoert boven Irak maar niet in het naburige Syrië al eerder als "absurd" omschreven.

De premier verklaarde in het parlement dat hij heel uitzonderlijk persoonlijk zal reageren op het rapport van de commissie voor Buitenlandse Zaken, waarin zwaar voorbehoud gemaakt wordt over de uitbreiding van de RAF-aanvallen naar Syrië. Hij gaf te kennen dat hij daaropvolgend een stemming wil winnen die militaire interventie in Syrië mogelijk maakt.

Last van internationale strijd delen
Cameron is van oordeel dat Groot-Brittannië de "last" van de internationale strijd tegen IS moet delen en dat de Britten Raqqa moeten viseren, het bolwerk van IS in Syrië dat Cameron omschrijft als "het hoofd van de slang".

Labourleider Jeremy Corbyn heeft inmiddels verklaard dat hij klaar staat om samen te merken met de regering in de strijd tegen IS, maar verduidelijkte niet of hij zijn standpunt inzake een interventie in Syrië heeft herzien. Zowel Corbyn, lid van de vredesbeweging, als een deel van Camerons eigen fractie voelden tot voor kort weinig voor het steunen van de Fransen en Amerikanen bij hun bombardementen.